Törölt nick Creative Commons License 2004.01.27 0 0 51
"Az Európa Tanács elé viszi a Tilos Rádió ügyét Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő. A politikus szerint az Országos Rádió- és Televíziótestületnek (ORTT) az adót sújtó szankciói a véleményszabadságot veszélyeztetik, ezért arra kéri a testületet, készítsen jelentést a magyarországi sajtóviszonyokról.
Mint arról korábban beszámoltunk, az ORTT múlt szerdán az adó műsorszolgáltatási jogának harmincnapos felfüggesztésével, a műsorszolgáltatási alap pályázataiból való féléves kizárással, valamint az adó műsorszolgáltatási szerződésének felbontását megelőlegező utolsó figyelmeztetéssel büntette a médiumot az adó egyik műsorvezetőjének szenteste elhangzott "Kiirtanám az összes keresztényt" kijelentése miatt. A szabaddemokrata politikus lapunknak elmondta: a harmincnapos felfüggesztés – bár példátlanul szigorú – önmagában nem lenne aggályos, az adónak szóló utolsó figyelmeztetés azonban meglátása szerint a véleményszabadságot veszélyezteti.
E büntetés az SZDSZ strasbourgi megfigyelője szerint túlzott nyomás alá helyezi a szerkesztőséget, ami egy közösségi rádió esetében megengedhetetlen. "A véleményszabadságba igenis beletartozik, hogy az ember néha hülyeségeket beszéljen. Pláne egy olyan adó esetben, ahol a műsorokat nem profi újságírók szerkesztik, ahol rengeteg az élő adás, s amely számos marginális kérdéssel is foglalkozik" – mondta lapunknak a politikus. A képviselő szerint a médiahatóság az ügyben egyértelműen a politikai nyomásnak megfelelő döntést hozott, az ET állásfoglalása azonban véleménye szerint rábírhatja a testületet, hogy legközelebb higgadtabban ítélje meg a helyzetet. A Strasbourgban tartózkodó képviselő hétfőn a liberális frakció ülésén összegyűjtötte a szükséges számú aláírást ahhoz, hogy az EU döntéshozó szerve tárgyalhassa a kérdést, de állítása szerint a liberális mellett a szocialista frakció is a javaslat támogatását élvezi. Az ET legközelebb pénteken tűzheti napirendre a témát. "
( Magyar Hírlap)
---------

Nahát:)

Előzmény: Törölt nick (50)