AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.01.22 0 0 350
Kedves Holabög Rém!

A várkonyi könyvet egyszer én is kölcsön kaptam, nagyon jó! szerintem sok témánkba vágó jelre hívja fel a figyelmet. Annak ellenére, hogy most a térképekre koncentrálunk, ha van kedved hozhatsz példákat abból a könyből is.

A központ kérdését megnéztem a hapgood könyvben. először úgy gondoltam, hogy szó szerint bemásolom, de több oldal, amire nincs időm. A lényeg a következő: elsőre úgy látták, hogy a központ egyiptomban van, az első tipp alexandria volt, de ezt gyorsan elvetették, a második tipp nekik is szüéné volt, aztán még berenisz-t is kipróbálták. ahogy hapgood írja:"we were still attached to the idea that the center of our map should be some important place, such as a city. Later, we were emencipated from this errorneous notion."

ha megpróbálod meghatázozni a térkép középpontját, akár a húrfelezős módszerrel, akár követve a vonalakat, azt fogod látni, hogy a vonalak nem pontosan 1 pontban metszik egymást. így a központ helye csak kb. határozható meg. Hapgoodék aprólékos munkával ("The serch for the center of the map lasted about three years.") végül is arra a következtetésre jutottak, hogy a központ a ráktérítő és a Keleti 30° meridián metszéspontja. Webvandornak többször is megigértem, hogy leírom hogyan. tömören most csak annyit, hogy a projekció középpontja és a sugar hossza ismeretében a térképen látható 5 középpont helyzete meghatározható, az 5 pont ismeretében pedig a térképre - a mai térképeken látható - fokhálózat szerkeszthető. ezután lehetőség van arra, hogy a piri térképről a mai hosszúság-szélesség adatokat leolvassák.

ennyit sikerült tegnap kihámoznom, folyt köv.

von mackensen

Előzmény: Holabög Rém (346)