joe lvtarsember Creative Commons License 2004.01.21 0 0 19
No, kéremszépen: Bár nem olaj, de a fűtésszámlára hatással van... Több helyen olvasható a támáról, itt van 1:

"Régóta ismeretes a jégkorszak fogalma. Ez azt a hidegebb idõszakot jelenti, amely 120-125 ezer évvel ezelõttõl kb. az idõszámításunk elõtti 8000-ig tartott.


Az ábra Czelnai Rudolf: A világóceán címû könyvébõl való (Vince Kiadó, 1999). A vonatkozó kutatásokat Dansgaard és Oeschger végezte el elõször. Megállapítható, hogy a jégkorszak alatt a hõmérséklet 5-8 fokos emelkedése és esése esetenként néhány évtized alatt ment végbe. Ezeket felfedezõikrõl D-O-eseményeknek nevezik. Egy-egy ilyen változás világméretû klimatikus átalakulással járt együtt, ami magában foglalta a hõmérséklet radikális ugrását, a szelek járásának, a csapadék rendjének, az évszakok váltakozásának és a folyók vízhozamának teljes átalakulását. Az ábra magyarázatot ad arra, hogy a kb. 40 ezer évvel ezelõtt kialakult modern, Cro-Magnon-i ember miért nem tudta elkezdeni a civilizációt: nem voltak meg a letelepedéshez, városépítéshez és a földmûveléshez szükséges kiszámítható feltételek. Nyilván több nekirugaszkodás történt, amelyeket az átlagban 600-800 évenként ismétlõdõ éghajlati átfordulások tönkretettek. (A tudomány a 21 ezer évvel ezelõtti, a jégkorszak hõmérsékleti mélypontját elhagyó gyors emelkedést Last Glacial Maximum, a 14 500 év elõtti tûszerû kiugrást Bølling-, a 11 600 éve történt végsõ nagy felemelkedést Younger Dryas-átmenetnek nevezi.)

Csak az idõszámításunk elõtt kb. 9000 évvel végbement, utolsó hatalmas hirtelen hõmérséklet-emelkedés (a Younger Dryas) után stabilizálódott a hõmérséklet úgy, hogy utána ezek a nagy ugrások megszûntek, s a hõmérséklet csupán egy sokkal kisebb tartományban oszcillált. Ez az utolsó gyors változás világméretû esõzéssel és áradással járhatott együtt, bizonyára ezt õrzi az emberiség kollektív emlékezete az „Õzönvíz” név alatt. Mai civilizációnk léte ezen a páratlan, immár tízenegyezer éve tartó éghajlati stabilitáson múlik.

(!) A következõ 50-100évre becsült gyors emelkedés kiszámíthatatlan módosulásokat indukálhat az éghajlati viszonyokat irányító rendszerben. Ez voltaképpen az emberiség által elindított globális felmelegedés és éghajlatváltozás valódi, végsõ tétje."

(eredeti oldal)

:(

Előzmény: armagnac (17)