Tgyta Creative Commons License 2004.01.18 0 0 155

Május 1-jétől nem kell útlevél az EU-ba


„Május 1-jétől már nem lesz szükségük útlevélre azoknak a magyar állampolgároknak, akik egy másik EU-tagállamba, vagy Norvégiába és Izlandra utaznak. A kormány a napokban az Európai Unió Tanácsa rendelkezésére bocsátotta azt a dokumentációt, amellyel az utolsó akadály is elhárul az elől, hogy a magyarok az uniós tagság első napjától, 2004. május 1-jétől csupán személyi igazolvány felmutatásával lépjenek be egy uniós tagállam területére - jelentette be szerdán Brüsszelben Balázs Péter, magyar EU-nagykövet.
(...)
Május 1-jétől egy másik EU-tagállamba gépkocsival induló magyar állampolgárok a németekhez, olaszokhoz és másokhoz hasonlóan személyi igazolványuk felmutatásával EU-folyosón léphetik át a határt. A repülőtereken hasonló szabály vonatkozik majd a magyarokra. Ez a módi egészen a Schengen-térséghez történő csatlakozásig érvényben marad, ami szakemberek szerint legkorábban 2007 körül várható....

Vélhetően sokakat foglalkoztató kérdés, hogy a kettős állampolgárság ügye összeegyeztethető-e a személyi igazolvánnyal történő utazással, illetve megfordítva: ha a vajdasági magyarok végül kettős állampolgárságot kapnának, akkor rájuk is érvényes lenne-e a könnyítés. EU-források nem hagynak kétséget afelől, hogy az utazási lehetőség nem terjeszthető ki etnikai alapon más, nem uniós tagállamok polgáraira. Úgy tudni, hogy ez a téma is benne van a kettős állampolgárságról tárgyaló magyar delegáció "poggyászában"”