Dottore Creative Commons License 2004.01.15 0 0 721
Ami ezt a második idézetet illeti, a sajtó és az internet nyilvánossága már csak ilyen, a negatív példákat emeli ki, a botránynak van hírértéke, nem csak az egészségügy vonatkozásában. Ha azonban a betegek saját maguk nem ezt tapasztalják, hanem csupa becsületes, elhivatott, felkészült orvossal találkoznak, akik egy vasat sem fogadnak el tőlük, akkor legfeljebb elszörnyűlködnek azon, hogy ilyen is előfordul, de elhiszik (hiszen maguk tapasztalják), hogy szerencsére a többség nem ilyen.

Akárhogy szépítjük, a hálapénz minden fajtája bizony korrupció a javából, és még nem is beszéltünk az olyan hatásairól, mint pl a kollégák közötti kapcsolat megmérgezése vagy a felesleges beavatkozások generálásának veszélye.
A képhez az is hozzátartozik, hogy ez a rendszer alapvetően nem az orvosok hibája, döntő többségük szívesen felváltaná egy tisztességes megélhetést biztosító, átlátható rendszerrel. Ez egy társadalmi jelenség, aminek az orvosok bizonyos tekintetben ugyanolyan szenvedői, mint a betegek.

Előzmény: DoktorÚrVazze (719)