AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.01.15 0 0 322

A déli részek megfejtésével kapcsolatban többször is elhangzott, hogy "szokás volt" kontinenst rajzolni a déli sarkhoz, hogy a föld fel ne boruljon. Ptolemaioszra szokás hivatkozni, akinek a munkáit15. sz.-ban rekonstruálták, és akinél (nem gömb alakú a föld) afrika déli része egy földnyelvben folytatódik, így az indiai óceán gyakorlatilag egy beltengerré válik. a 1500-as évek elejére azonban már világossá vált, hogy ptolemaiosz térképei pontatlanok.
(a korábban bemásolt linkjeimben több változat is található) egyrészt afrikát megkerülték, hála vespuccinak egy új világot is felfedeztek, valamint pl. a földközi tenger medencéjéről is rendelkezésre áltak sokkal pontosabb térképek.

szerintem ezért nem logikus, hogy ptolemaiosz nyílvánvalóan helytelen térképéről vehették a mintát.

az első földgömbökön ritkán találni déli kontinenst, aztán egyre gyakrabban, míg végül kialakul az a szuper kontinens, melynek létezését aztán cook cáfolja.

a következő "ködös" elméletet találtam ki:
valaki(valakik) valamikor talált régi térképeket, a térképek sokkal pontosabbak voltak, mint a korabeli térképek, ráadásul olyan földrajzi elrendeződéseket mutattak (pl. egy megkerülhető afrikát) amelyeket a felfedezések is igazoltak. ekkor az a valaki akinek ilyen térképe volt, úgy gondolta, a régi térképen látható egyéb a területeket is meg fogják majd találni. ezért aztán berajzolta pl. az antarktiszt, vagy rajzolt pl. egy "rossz" kubát (mint piri reis). aztán egy tudós -mondjuk mercator- szüségét érezte, hogy indokolja, hogy miért szerepeltet nem létező területeket is a térképén. az túl "tudománytalan" lett volna, ha azt írja, hogy egy régi térképről másolta, ezért kitalálta, hogy azért kell a déli kontinens, hogy fel ne boruljon a föld.

annyira tudományos volt, hogy még azt is megadta, hogy kb. mekkorának kell lennie a kontinensnek. (érdekes, hogy szinte minden antarktisz ábrázoláson, még oronteus-én is felnagyítva szerepel a valós kiterjedéséhez képest)
aztán idővel az elmélet önjáróvá vált, és minden térképre elkezdtek húzni egy vonalat, és ráírták terre australis, vagy terra incognita. hogy mennyire csak a "hiten" alapult a dolog, azt jól mutatja, hogy ausztrália felfedezése után mindenki megnyugodott, pedig a megtalált sziget sokkal kisebb volt, mint amekkorának várták.

aztán a 19.sz elején felfedezték az antarktiszt.

szóval szerintem először volt vmi térképészeti információ, amit valamiért megbízhatónak tekintettek, és csak utána jött az elmélet...aztán pedig az elmélet szülte a térképeket! folyt. köv.