Edward the Great Creative Commons License 2004.01.15 0 0 422
ez eléggé morbid és megdöbbentő.

PRÓBÁRA TETT KISMAMÁK
"Feltámadt" újszülöttek egy Ploiesti-i kórházban
[15.1.2003]

Hat édesanya kapott értesítést, miszerint a négy hónapja halottnak nyilvánított gyermekeik élnek, és legyenek szívesek végre hazavinni őket a szülészetről. A sokkos állapotba került szülők perrel fenyegetőznek, a minisztérium vizsgálódik.

Nem kevesebb, mint hat anyukát értesített tegnap a Ploiesti-i szülészet, vigyék haza gyermeküket a kórházból. Négy hónappal korábban ugyanezen intézmény jelentette nekik a szomorú hírt, hogy a csecsemők a szülés során elhaláloztak. Mind a szülészet vezetősége, mind a Prahova megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság megerősítette a hírt: a hat csecsemő „elhagyva” fekszik az egészségügyi intézményben.

Az idegileg próbára tett hat nő egyike, Ramona Ionita az Evenimentul Zilei munkatársainak elmesélte, hogy rendelkezik azzal a kórházi okmánnyal, amelyben közölték vele újszülött gyermeke halálát. Ennek ellenére tegnap ismét kapott egy papírt, amelyben az áll, gyermeke él.


"Mi csak annak hiszünk,
amit leírva látunk..."

Ráadásul a hat édesanyából csak kettő jelentkezett, hogy hazavigye a gyermeket. A többieket vagy nem találták meg, vagy megtagadták a csecsemő hazavitelét, mert véleményük szerint semmi biztosíték sincs arra, hogy valóban az övék.

Mi van, ha nem is az enyém?

A 26 éves Cristina Czuli négy hónappal ezelőtt hathónapos terhes volt, amikor rosszul lett. A csecsemő alig 900 grammal, még útban a kórház felé, a mentőben jött világra. Két nap után az anyát hazaengedték egy papírral, mely szerint a koraszülött gyermek meghalt. Az anya soha sem látta a holttestet. Négy hónap múlva Cristina Czuli a rendőrséggel a nyakán ébredt, akik azzal vádolták, hogy a gyermekét a kórházban hagyta.

Mindezek után a fiatal nő már nem karja hazavinni a gyermeket, egyrészt fél, hogy mit mondanak a falubeliek, másrészt nem biztos abban, hogy a gyermek valóban az övé. „Én nem hiszem, hogy a vetélés után életbennmaradt. A papíron azt írja, hogy halott, és én abban hiszek, ami itt le van írva” – jelentette ki. A gyermek apja, Lucian Soare még határozottabb: „Meghalt és feltámadt? Nincs itt szó kérem semmiféle csodáról. Mi csak annak hiszünk, amit leírva látunk” – tette ő is hozzá.

A minisztérium a helyszínen vizsgálódik

A kórház orvosai büszkék arra, hogy sikerült a mentőben született gyermek életét megmenteni. Azt viszont nem tudják megmagyarázni, hogyan kaphatott az anya egy hivatalost papírt, amiben a csecsemőt halottnak nyilvánítják.


A hat csecsemő "elhagyva" fekszik az egészségügyi intézményben

Mariana Ivan, a Ploiesti-i szülészet vezetője, akit egy korábbi incidens miatt éppen tegnap menesztett az Egészségügyi Minisztérium, megpróbálja bagatellizálni az ügyet. Ivan szerint nem ez az első alkalom, hogy hasonló esetek történnek. „Az idő előtt született csecsemőket hosszabb ideig inkubátorban tartjuk. Egyesek túlélik ezt a periódust, és megmaradnak. Másokat itt hagynak az osztályon koraszülötten” – nyilatkozta.

A két anyuka, akik hazavinnék a gyermekeiket, bejelentették, beperelik a szülészetet azért a "rémálomért", amit az elmúlt hónapokban átéltek. Az Egészségügyi Minisztérium szintén vizsgálatot indít az ügyben, Vasile Cepoi államtitkár személyesen fogja vezetni a helyszíni nyomozást.

Ez már a második botrány, ami az utóbbi időben a Ploiesti-i Szülészeti és Nőgyógyászati Kórház kapcsán felkavarta a kedélyeket. December folyamán ugyanitt négy újszülött vesztette életét Klepsiella fertőzésben. A vizsgálat kiderítette, hogy fertőzést a szülészeten uralkodó leírhatatlan higiéniai állapotok okozták.