erdeitündér Creative Commons License 2004.01.09 0 0 113

Digital Bullet és Amida!

Amida: "Nem erre felel az etika" (hogy mi a jó és a rossz).

D. Bullet: "Azonkívül az, hogy valaki "leáltalánosította" az etiket jó és rossz cselekedeteit nekem semmit nem magyaráz meg abból a kérdésből, hogy mi a különbség a kettő között."

Szerintem az etika ezzel foglalkozik, de úgy is mondhatnám: a szeretet lényegét tanulmányozza.

Az élõvilágban nem létezik a jó és a rossz fogalma. Ezeket sem a növényvilág, sem az állatvilág nem ismeri. Nem jellemzõek a különbözõ természeti viszonyokra sem. Ezeket a fogalmakat és a különbözõ korokban, kultúr-környezetekben hozzájuk fûzött - néha egymástól eltérõ - elvárásokat az emberek alkották. Ez a két fogalom, s a hozzájuk való mindenkori viszonyunk lett a civilizációnk alapja.

S hogy mi a különbség a kettő között?

Ha meg szeretnénk határozni, hogy mi a jó és a rossz, akkor először a tapasztalásból kell kiindulnunk. Jó tapasztalatnak mondjuk azt, ami felüdít bennünket, vagy örömöket okoz (pl. pihenés, szórakozás, finom ételek, nyaralás, ajándékozás, de ugyanide tartoznak ezek is: egészség, értelmesség, tehetség, ó szerencse, stb.)

Rossz tapasztalatok, ami fájdalmat vagy keserűséget okoz nekünk (pl. fizikai bántalmazás, ha kirabolnak, ha megaláznak, ha cserben hagynak, vagy elárulnak bennünket, de ide tartoznak ezek is: egy fogfájás, egy betegség, a szegénység, a kudarc, a félelem, egy konfliktushelyzet stb.)

Az egyik típusú tapasztalások emberi cselekvéstől függetlenek, a másik típusú tapasztalások emberi cselekvéstől függőek.

Ha etikáról beszélünk, mindig az emberi cselekvéstől függő jó és rossz dolgokról beszélünk, és figyelmen kívül hagyjuk az emberi cselekvéstől független dolgokat.

Amiről eddig beszéltem, az csak a felszín, a dolgok lényege ettől sokkal mélyebb. Mert az említett történések (valaki ajándékot ad nekünk, vagy kirabol, megoltalmaz, vagy testileg bántalmaz, hűséges barát, emberséges államvezető vagy kegyetlen diktátor, stb.) ezek mind csak valaminek a következményei, s ez a valami ott belül van az emberben. A nagy kérdés az, hogy mi ez a valami, amitől az egyik ember jót tesz a másikkal, és a másik ember rosszat tesz az egyikkel?

Az az ember aki a másik ember érdekeit szem előtt tartva a másik emberért cselekszik: a másikat szereti. Viszont az az ember, aki csak saját érdekeit tartja szem előtt és másokon átgázolva érvényesíti akaratát, önmagát szereti.

A lényeg tehát, hogy szeretet, vagy önzés dominál-e az emberben. Ettől függ minden jó és rossz, amit egymásnak okozunk, és egymás felől tapasztalunk.

Nyilván az ember egyéni önzéséből fakad (ami meg bizonyos szintig természetes, hisz szükséges az életben maradásunkhoz), hogy ami nekem jó, az nem biztos, hogy a másiknak is az. Tehát a dolog relatív. A jó csak a rosszal együtt értelmezhető.

Üdv: et

Előzmény: Digital Bullet (102)