szőlő Creative Commons License 2004.01.08 0 0 21855
Boldog új esztendőt kívánunk mindenkinek és köszönjük a jókívánságokat! :o)
Reméljük sokan lesznek, akiknek idén is örömet okoznak a Scheller borok! :o)

A pontozáshoz:
A svéd 1830-ban alapított (és 1994-ben aug. 25-től az internetre is felvitt) AFTONBLADET mat & vin gasztronómiai folyóirat 20 pontos rendszerben rendszeresen és időnként összefoglalóan, nagyon szellemes kategória jellemzéssel értékeli a Svédországban kapható borokat, a következő képen:
Szín, tisztaság: 0-3, Illat: 0-6, Zamat: 0-6, Charm 0-5 (ez a 10 pontos értékelés esetén: 0-1,5; 0-3; 0-3; és 0-2,5 pontnak felel meg. Megjagyzendő, hogy a legtöbb 20 pontos rendszerben századpontos határig pontoznak a bírálók, pl. németeknél, franciáknál, stb.)
Az így kialakult kategóriák az Aftonbladet szerint (helyes és kemény szigort tükrözve):
3 (10 pontos esetén 1,5) alatt: Nem ajánlott.
3 (10 pontos esetén 1,5) -tól: El lehet vinni piknikre.
5 (10 pontos esetén 2,5) -tól: Vidám összejövetelekre, egyszerűbb büféasztalokon.
10 (10 pontos esetén 5,0) -től: Lehet gyertyát gyújtani és szépen megteríteni.
15 (10 pontos esetén 7,5) -től: Meg lehet gyújtani a csillárt is, méltó ünnepi hangulattal.

Nagyon ritkán mennek 16 (azaz 10 pontos esetén 8) pont fölé.
Lehetne úgy is mondani, hogy náluk 16 pont a magyar átlagos bíráló által, 20 pontos rendszerben adott 19,8 pontnak felel meg.