Ryrie Creative Commons License 2004.01.07 0 0 44
http://www.szombat.org/regi/h9811c.htm

Vermes riport

Zavarta valaha, hogy mégiscsak zsidó, vagy büszke rá?
1943-ban születtem A szüleim nem voltak vallásosak, katolikusnak lettek keresztelve, de nem tartották a hitet. Engem megkereszteltek, de nem jártunk semmilyen templomba sem. Én ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik nem is tudta saját magáról, hogy zsidó. .Nekem egy osztálytársam mondta az iskolában: Bálint, ti zsidók vagytok. Hazamentem, kérdeztem az anyámat, mondta, hogy tényleg. De ez nem okozott problémát. Soha nem tartottuk a hagyományokat. Sem a zsidókat, sem a keresztényeket. Én sem vagyok vallásos. Az önazonosságomat pedig azt hiszem megtaláltam

..

Nem lehet, hogy megérezte, a közönség toleránsabb, mint gondolta?
Ellenkezőleg. Nagyon sok groteszk, irónikus, önirónikus része van ezeknek a szövegeknek. Azt nem vártam, hogy hangosan nevetnek majd rajta, de hogy elmosolyodnak azt igen. De miután mégiscsak Jézusról van szó, a közönség azt gondolja, hogy ez valamifajta Áhítatot követel meg.
Érez valamifajta erkölcsi felelősséget, mert talán akadnak, akik úgy néznek önre, mint egy olyan zsidóra, aki mégiscsak sokra vitte közülünk?
Nem tartom magam zsidónak. .."

Szerintem egy nem hívő ember természetesen, mindenáron tagadni akarja, ami ott van. Ezt csak ezért másoltam be, hogy tisztában legyünk ki állítja ezeket. Ő humorosnak találta, és nevetni valónak, amikor megírta Jézus kritikáját. Az ilyet lehet komolyan venni?

Szabi

Előzmény: Ryrie (43)