Kedves Hókuszpók!
Nem tudom, miért tartod öngólnak New Yorkot? New York város 40.000 új rendört (!) vett fel a biztonság fokozására. (Azt meg nem irták meg, hányak figyelik öket, hogy nehogy valamilyen szabálytalanságot kövessenek el.) A lakosság kb. 4.5X-ese Budapestnek, tehát kb 10.000 új rendört kéne alkalmazni, amiböl kb. a fele a belvárosban teljesitene szolgálatot és akkor bizonyosan változna a közbiztonság. Azt hiszem, ez ma pesten nem fog összejönni. Egyébként én valószinüleg bátrabb voltam Harlemben, ugyanis a texasi rendszámú autómmal mentem rajta keresztül. Az ismerösöm azonban végig tiszta ideg volt és megfogadtatta velem, ha valaki közel jön az autóhoz, ne törödjek a piros lámpával (itt ugyanis a pirosnál lehet kanyarodni, New Yorkban nem) hajtsak rajta keresztül! Késöbb tapasztaltam a rendszámom "elönyét", valaki mögöttem elbambult, belémszállt és rátolt a gyalogátkelöhelyre. A rendör a másik oldalról rögtön odakanyarodott, látta az esetet, mégis olyan gyülölettel kezelt (pedig ö is fehér volt), mintha én okoztam volna a balesetet. Természetesen én is tudom, mit kell tenni New Yorkban és itt sem azzal kezdeném, hogy elökapom a pisztolyt és lövök! Viszont az is igaz, a törvény és a rendörség védi azokat akik megvédik magukat, például nem adnak ki infot az illetöröl. Az újságban is csak a város neve van, a banda többi tagja nem tudja "megbosszulni". Egyébként, ha belegondolsz, ha valaki egyszer használta a fegyverét, használná legközelebb is, a másik, eléggé lebukás veszélyes az ilyen bosszú és a halálbüntetés is érvenyben van ( legalább is itt). Szóval ez a része is müködik, amikor a bünözés csökkenéséröl szóló beszámolók napvilágot látnak. A törvény pedig megengedi, hogy akárki megvédhesse a tulajdonát.
Természetsen balesetek elöfordulnak, de csak azokkal, akik csak megveszik a fegyvert, de nem szánnak rá idöt és pént, hogy megtanulják kezelni, illetve hanyagul elölhagyják és a gyerekek játszhatnak vele. De tudod, hogy hány millió fegyver van magán tulajdonban? Ahhoz képest, hogy nem kötik vizsgához a vásárlást, teljesen elhanyagolható a balesetek száma! (Szóval ez sem igazán öngól)
A sereget csak azért emlitettem, mert annak idején akinek nem volt nagyon alapos oka, bevitték. Fél évig voltam a dandár pol helyettes soförje, és minden rendkivüli eseményhez kimentünk, de a legnagyobb fegyverrel elkövetett ügy az volt, (az egyetlen)amikor valaki az örségböl hazasétált, természetesen a fegyverével. Egyáltalán nem voltam "meghatódva" a kiképzéstöl, a két év alatt egyszer voltam löni, három töltényt löttem el. A fegyvert kezelni a fiaimmal tanultam meg a cserkész csapat szervezésében. Ott szereztünk vadászengedélyt és nagyon belesúlykoltuk a gyerekekbe a biztonsági szabályokat. Nekem is meglepetés volt, hogy 11évesen éles fegyverekkel löttek, pedig 21 éves korig sem alkoholt, dohányfélét vagy fegyvert nem vehet! Autót viszont már 15 éves korban vezethet (korengedéllyel és csak nappal) 16 évesen teljesen hivatalosan 4 órai vezetés után! Igaz, sokkal kevésbé szenzációs az a párszáz gyerek halála, akik a közúton halnak meg, mint a pár iskolai lövöldözés.
Végezetül. A 60-as években biztos siker volt a lányoknál, ha valaki az autókulcsát lengette. Nemrég még a cellulár telefon volt a "menö". A fegyver mutogatásnak is rövidesen vége lenne, ha nem lenne olyan különleges "kiváltság". Ha az illetö a vizsgája után juthatna fegyverhez és ott elmondanák, hogy a mutogatás automatikusan büntetéssel és az engedély örökös visszavonásával jár, erröl is hamar leszokna.
Üdvözlettel egy magyarul még mindig jól beszélö
Cowboy