AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.01.07 0 0 278
kedves webvandor!

a hozzáállásod igazán dícséretes.
néhány megjegyzés:
a földgömb valóban a legpontosabb ábrázolása a föld térképének.
amikor ezt egy sík térképre átrajzolják, akkor azt valamilyen képletek szerint teszik. ez alapján különböztetünk meg. összehasonlítani csak azonos vetület szerint készült térképeket lehet. ha van középiskolás földrajz könyved vagy atlaszod, akkor ott mindíg a mercator féle vetületet szokták példaként említeni, ahol a világtérképen grönland akkora mind afrika. ha ennek -az egyébként 20. századi- térképnek az arányait összehasonlítod egy földgömbön mért távolsággal, akkor szintén azt találod, hogy nem stimmelnek az arányok.

a távolságtartó vetület szintén egy vetület típus, a földgömb leképezése sík vetületté egy matamatikai projekció segítségével. ( a matemakikáját még nem tudom felvázolni, de elkezdtem tanulni. az alapfogalmak meg a neten is elérhetők.) egy példát megpróbálok belinkelni:

azimuthal equidistant projection

(ha nem sikerült, és kéred, akkor elküldöm mailben)

Most off leszek egy kicsit!
ha már tettél egy pár megjegyzést az csökönyösen homokba dugó asztaltársakról, rólam sőt -az általad valszeg csak hírből ismert- Charles H. Hapgood-ról is, akkor kérlek engedd meg, hogy én a többiek nevében szintén megjegyezzek 1-2 dolgot:
láthatóan nem ismered hapgood állításait, és módszereit sem, az alapvető térképészeti ismereteid is ingatag alapokon nyugszanak. fogsz egy földgömböt, meg egy vonalzót, lemérsz 1-2 távolságot, aztán vastag betűvel közlöd az eredményt. ez eddig OK, erre valók a fórumok.
az már nem OK, hogy ezek alapján minősíted mások munkáit.
honnan vetted pl:"Azon kívül, hogy ez csak egy feltételezés, ami azt célozza, hogy a térkép torzulását magyarázza, semmi bizonyíték nincs erre." kerestél rá valahol bizonyítékot?
én jártam gimnáziumba, de nem volt térképészet nevű tantárgy, biztosan ezért lehet ilyen könnyen megetetni engem.
én nem tartom magam elrugaszkodott fantasztának, viszont olvastam hapgood könyvét, és szeretnék meggyőződni róla, hogy mennyi igazolható dolgot állít. ezért (is) nyitottam ezt a topicot, és nem azért, hogy ismeretlem topictársaimat "jelzőkkel" lássam el. kérlek te se tekinsd ezt annak...

további sikeres vitatkozást kívánok valamennyiünknek!

tisztelettel: august von mackensen

ON

Előzmény: webvandor (275)