Paleokrites Creative Commons License 2004.01.07 0 0 29
Kedves Ryrie!

Anno volt már eme téma és szerintem Silan megfogalmazásai ide illenek, mert magam sem tudnám jobban összefoglalni.....
Remélem nem haragszik, ha idézem szavait.... :))

----------------------------------------------
Silan válasz erre | adatok | e-mail 2001.07.29 17:14 (4)

Lássuk akkor a 3. sz. próféciát:

Mik. 5:2 "De te, Betlehem, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, aki uralkodó az Izráelen; akinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van."

és Mt. 2:1 szerint Jézus Betlehemben született.

Tehát az állítás az, hogy Mikeás próféta Jézus születése előtt 700 évvel megjósolta, hogy Jézus Betlehemben fog megszületni. Ha ez valóban igaz, az tényleg figyelemreméltó dolog, hiszen a születési hely pontos megnevezése már eléggé specifikus információ. Ilyennek kell lennie egy valóban jelentős meggyőző erővel rendelkező próféciának.

Csakhogy sajnos nem így van. Mikeás nem jósolt meg semmit. Miért? A fenti idézetből kimaradt egy szó: Efrata. Így szól helyesen a passzus: "De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között..." Mi ez az Efrata? Egyfelől Bethlehem régebbi neve is ez volt, azonban itt nem ezt jelenti. Efrata egy ótestamentumi személy volt, akiről a Krónika I. könyvében olvashatunk, a következő helyeken: 1Krón. 2:19,50, 4:4. Az ő egyik leszármazottját pedig Bethlehemnek hívták (1Krón. 2:51,54, 4:4). Az "Efratának Bethleheme" tehát az Efratától származó Bethlehem nevű személyt jelenti. Vagyis Mikeás nem Bethlehemről, a helységről, hanem Bethlehemről, a személyről beszél. Ezt még inkább alátámasztja az idézet folytatása: "bár kicsiny vagy a Júdának ezrei között". Milyen ezrek? Júda egy viszonylag kis terület volt, nem volt rajta több ezer helység. Viszont természetesen élt rajta több ezer család, sok ezer ember. Tehát az egész passzusnak csak úgy van értelme, ha úgy értjük, hogy az Efrata családjából származó Bethlehem nevű személytől fog származni Izrael uralkodója. Egyébiránt az angol nyelvű bibliafordítások többsége tükrözi is ezt, pl. a New International Version-ban így szerepel ez a rész: "But you, Bethlehem Ephratah, though you are small among the clans of Judah..." -- vagyis: kicsiny vagy a Júda klánjai között. Sőt, a Septaguint görög fordítás, amelyet az evangélisták ismertek, így fogalmaz: "De te, Efrata házából való Bethlehem, ...", tehát egyértelmű, hogy egy családról van szó, nem pedig Bethlehemről mint helységnévről.

További szépséghibája ennek a "próféciának", hogy arról van szó benne, hogy valaki Izrael királya, uralkodója lesz. Jézus pedig, mint tudjuk, soha nem lett Izrael királya.

És mit szóljunk ahhoz a részhez, hogy "akinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van"? Ennek a résznek a pontosabb fordítása: akinek származása régtől fogva, az örökkévalóság napjaiból van". Egyszerűen azt jelenti, hogy az Efrata házából származó Bethlehem családja egy régi, ősi család. Ez így is van, hiszen a Krónika I. könyve egészen Ádámig visszavezetve felsorolja Bethlehem őseit.

Vagyis ez a prófécia sem állja meg a helyét.
Mára ennyi.

-------------------------------------------------

Silan válasz erre | adatok | e-mail 2001.07.29 16:31 (3)

Nos, akkor folytatom az állítólagos próféciák elemzését a 2. sz. próféciával.

Tehát: Ézsaiás 9:6 "Mert egy gyermek születik nékünk, Fiú adatik nékünk, és az uralom az Ő vállán lészen, és hívják nevét: Csodálatosnak, Tanácsosnak, Erős Istennek, örökkévalóság Atyjának, Békesség Fejedelmének!"

A beteljesedés pedig állítólag Jézus megszületése volna.

Ez egy elég talányos rész Ézsaiás könyvében. Vegyük észre, hogy semmiféle olyan specifikus információt nem tartalmaz, ami konkrétan utalna arra, hogy Jézus születéséről van szó. Annyit mond, hogy fog születni egy gyermek, aki uralkodni fog, és egy csomó dícsérő jelzőt aggat rá, többek között azt, hogy "erős isten".

Ez sajnos kevés ahhoz, hogy egyértelműen kimondhassuk, hogy Ézsaiás Jézusra utalt itt. Nem kizárt persze, hogy a Messiás-várás egyik korai megnyilvánulásával dolgunk. Azonban a zsidó Ótestamentum-szakértők (és hát az Ótestamentumnak nyilván ők az igazi ismerői és szakértői) azt mondják, hogy Ézsaiás itt valójában nem Jézusról, hanem Akház fiáról, Ezékiásról beszél, aki Kr. e. 720 körül kezdett uralkodni. Sikeres uralkodó volt, a Jahve-hitet Jeruzsálemben összpontosította. Az ő születéséről beszélhetett Ézsaiás.

További észrevételek is szólnak amellett, hogy ez így van. Először is, a héber eredetiben az igék múlt időben szerepelnek, vagyis nem jövőbeli eseményről van szó. Másodszor, a következő versben (9:7) arról esik szó, hogy ez a gyermek király lesz, a zsidók királya. Jézus soha nem lett király.

Abból pedig, hogy erre a gyermekre olyan dícsérő jelzőket aggat Ézsaiás, hogy "erős isten", meg "örökkévalóság atyja", szintén nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Az ókori népek gyakran magasztalták kedvelt uralkodóikat ilyen és ehhez hasonló dícsérő megjelölésekkel.

Mindazonáltal, mint írtam, nem kizárt, hogy Ézsaiás itt egy Messiás eljövetelét jósolja meg. Ahogyan a zsidók egymás után csalódtak királyaikban, egyre inkább elterjedt az a hit, hogy egyszer majd jön egy nagyszerű, hibátlan uralkodó, a Messiás. Lehet, hogy Ézs. 9:6 ennek a várakozásnak a megfogalmazása. Sajnos azonban semmi többet nem mond annál, mint hogy egyszer majd jönni fog egy csodálatos uralkodó. Ahhoz, hogy ezt Jézusra vonatkozó specifikus próféciának lehessen tekinteni, ahhoz több, konkrétabb és specifikusabb információt kellene tartalmaznia.

Így tehát ezt sem tekinthetjük beteljesült próféciának.

------------------------------------------------

A 110 zsoltár egy koronázási ének volt a mindenkori király beiktatásakor!
Egy dalnok énekelte , hogy " Monda az Úr az én uramnak: Ülj az én jobbomon, a míg ellenségeidet zsámolyul vetem a te lábaid alá. "..., majd a nép megismételte a szöveget.....
Nos Dávidnak nem ura Jézus...., nem is lehetett, hisz Isten volt az ő Ura...., nem is beszélve, hogy az evangéliumban Jézus ki sem fejti, meg sem mondja milyen hatalommal cseelekszi a dolgait.... Teház messzemenő következtetéseket ne vonjunk le, a teológiai hipotéziseket e területen is tisztázni kellene!

Üdv: Paleo

Előzmény: Ryrie (24)