Nuraddin Creative Commons License 2004.01.07 0 0 27
Kérdés, hogy ez ki hangsúlyozza? Ha nem lenne nagy ellentét a keresztény és a muszlim teológia között, akkor talán nem is lenne két, egymástól olyannyira különböző vallás.
A kereszténység alapja a Megváltás, vagyis Jézusnak, mint Isten egyszülött Fiának a földre küldése, emberként való élete, emberként való szenvedése, és emberi halála, harmadnapon való feltámadása, és mennybemenetele, majd a Szentlélek leküldése. Célja pedig mindennek a keresztény tanítás szerint az, hogy megszabadítsa az egész emberiséget az áteredő/eredendő bűntől, attól az ősbűntől, melyet az első emberpár (tehát az első embercsoport) követett el Isten ellen, és amely bűn a keresztények szerint átöröklődik minden emberre.
Ezzel szemben az iszlám nem ismeri el az áteredő bűnt, hanem azt tanítja, hogy minden ember tökéletesen bűntelenül születik a világra, és önnön cselekedetei eredményezik a bűnt. Ezzel közvetetten tagadja az iszlám a megváltást, és ennek következtében tagadja Jézus isteni mivoltát is. Természetesen a Korán közvetlenül is kinyilatkozza, hogy Istennek nincs szüksége nemzésre, ennél fogva nincs gyermeke, tehát Jézus sem lehet Isten Fia. Közvetlenül kinyilatkozza azt is, hogy Isten Egy, vagyis senki mást nem lehet társítani hozzá.
Azt hiszem ezek eléggé alapvető különbségek.
Amiben hasonlít a két vallás Jézussal kapcsolatban az a következő: az iszlám hitvallás egyik alaptétele a hit Isten küldötteiben, vagyis a prófétákban. A Korán 25 ilyen küldöttet nevez meg, tehát róluk biztosan lehet tudni, hogy kötelezően tisztelni kell őket, mégpedig különbségtétel nélkül. A Próféta hagyománya szerint 124 ezer ilyen küldött volt, és a Korán megemlíti azt is, hogy minden néphez lett küldve próféta. Mohamed sem nem nagyobb, sem nem kisebb a többinél, hanem az utolsó, a próféták pecsétje, aki befejezte az isteni kinyilatkozás hirdetését. Jézus is egy ilyen küldött, történetesen az utolsó előtt a név szerint nevezettek sorában, és az iszlám teológia szerint születése férfi közreműködése nélkül, az Isten által kiválasztott, bűntelen és szűz Máriától Isten lelkének segítségével történt.
Ennek következtében a népies iszlám Máriát és Jézust különleges tisztelettel említi, helyenként szinte a katolikus Mária-kultusszal felérő mértékben.
Magam azt vallom, hogy két vallás között persze nem a meglévő, és áthidalhatatlan különbséget kell szajkózni, ha békét akar az ember, hanem talán a meglévő közös, vagy hasonló elképzeléseket kell egyeztetni. De ettől a muszlim és a keresztény teológia között áthidalhatatlan a szakadék.
Előzmény: Ryrie (25)