globglob Creative Commons License 2004.01.07 0 0 3975
Kétezer-hatszáz sorköteles vonult be

Magyarország.hu
2004. január 6. kedd
Jövő kedden és szerdán mintegy 2 600 sorköteles kezdi meg honvédségi szolgálatát. Ezt a Honvédelmi Minisztériumban közölték kedden, hozzátéve: a behívóparancsot már minden érintettnek elküldték.

A területileg illetékes hadkiegészítő parancsnokságok megküldték az önkormányzatoknak a bevonulási segély kifizetéséhez szükséges névjegyzéket. A bevonulási segélyek összege egyedülálló sorköteles esetében a kötelező legkisebb munkabér 60 százaléka, azaz 31 800 forint. Eltartásra jogosult gyermeknél ez az összeg a minimálbér 100 százaléka, vagyis 53 ezer forint. A segélyeket a behívóparancs bemutatása esetén a lakóhely szerinti illetékes önkormányzat jegyzője fizeti ki.

Január 16-án már eltávozást kapnak az újoncok

A bevonuló állomány döntő többsége az eskütételt követően január 16-án eltávozásra hazautazhat. A kiképzőközpontokból végleges állomáshelyükre március 3-án helyezik át a katonákat. A tájékoztatás szerint a sorkötelesek 77 százaléka korlátozás nélkül, 23 százaléka korlátozással alkalmas a katonai szolgálatra.

Az újoncok 29 százaléka általános iskolai, 66 százaléka középfokú végzettséggel rendelkezik, 5 százalékuk diplomás. A bevonulók 96 százaléka nőtlen, 4 százaléka házas és zömmel gyermektelen, míg 0,3 százalékuk nős és egygyermekes.

[MTI]