miki Creative Commons License 2004.01.01 0 0 30719
Mivel a Szilvesztert Magyarpolányban, a Gyepű 50/40 útvonalán töltöttük, bejártuk a túra Magyarpolány utáni, meglehetősen nehezen követhető szakaszát.

Lássuk először a túra itinerét:

"A GY50/40 (a Tarka Kakas vendéglőtől, 5. ellenőrzőpont) vissza a Kossuth utcában folytatja útját. 600 m után az S háromszög jelzésen balra fordulva mész a Polányi-hegy oldalában. A útelágazásnál jobbra fordulva, majd leereszkedve a hegyről eléred a murvás utat. Mellőzve egy elágazó után a keresztet, az újabb elágazóban balra fordulva mész a jó irányba. (Szemben láthatod Pápa városát). kb. 600 méter után jobbra átérve a fahídon, újabb 50 méter után újra balra vedd az irányt . . ."

A Gyepű túra kellemes, viszonylag könnyű, jól jelzett és szalagozott túra, a fenti szakasz kivételével. Nézzük a bejárás eredményét.

A Tarka Kakas után felfelé haladunk a főutcán. Talán száz méter után balra nyomós kutat találunk, aminek a vize meglehetősen rossz. Újabb kétszáz méter után átmegyünk egy érdekes kis fahíd alatt és rövidesen elérjük a pontot, ahol a sárga háromszög balra tér és a kaland megkezdődik.

Sajnálatos dolog, hogy aki itt egyenesen továbbhalad, megspórol egy kilométert, egy csomó szintet és egy jó adag keverést, mert ugyan oda fog kilyukadni, mint a helyes útvonalon járók, mégpedig a hivatalos itinerben is említett kőkeresztnél.

Járjuk azonban a hivatalos utat. Kertek között kapaszkodunk felfelé a többször elágazó, nagyon gyéren jelzett úton. Ahol nem látunk S háromszöget, kövessük az ismeretlen célból kihelyezett, fém táblácskákra festett zöld bakancs jelzést. Kissé zavaró, hogy kék és sárga kör jelzés is található a terepen, a S háromszögnél jobb minőségben. Ezek az én turistatérképemen nem szerepelnek. Sajnos az Északi Bakony térkép ezen a szakaszon teljesen hasznavehetetlen, ne is kísérletezzünk vele.

Ahogy felfelé haladunk, minden elágazásban találunk valamiféle jelzést, kivéve tán egyszer, az utolsónál, ahol a kertek véget érnek és először bozótos terület, majd az erdő következik. Itt az eddig kétnyomos út az egyik felső kert kerítése mellett jobbra, egy jól járható egynyomos ösvény pedig meredeken fel balra tart. Nekünk az egynyomos a nyerő, bevisz minket a Polányi-hegy erdejébe. Eddig kb. 600 métert tettünk meg azóta, hogy a S háromszöget követve az aszfaltról letértünk.

Néhány méter után az erdőben a Sárga és Kék kör jelzések balra, a S háromszög jobbra tart. Nekünk a háromszöget kell követni, de ha Polányi-hegy csúcsára tartunk, a Sárga kör vezet fel. Lefelé a jelzés ritkás, de nem nagyon van letérő, kiérünk egy murvás útra. Itt egy szemközti fán sárga nyíl irányít jobbra, 50 méter után a kőkeresztnél kiérünk annak az útnak a folytatására, amit még a faluban elhagytunk és élesen balra fordulunk.

Ezután enyhe lejtőn megyünk lefelé kigyúrt traktorúton talán 600 métert. Van 1-2 elágazás, ahol bizonytalanok vagyunk, inkább jobbra tartsunk, illetve a fatáblára festett Szent-kút nyilat kövessük.

A hosszú lejtő alján az út hirtelen jobbra fordul, vizes területet keresztezünk, talán itt kellene lenni az itinerben említett fahídnak. Itt láthatjuk az utolsó S háromszöget balra egy fán. Az itinert követve, a vizes terület után rövidesen élesen balra térünk egy jelzetlen úton. Az eddig követett út jobbra fölfelé tart, jelzés azon sem található . . .

Innét majd júniusban folytatjuk :-)