papugaja Creative Commons License 2003.12.29 0 0 46
Vérszem!

Engem is megcsapott már a gondolat, hogy akár egy Pentacon Sixszel elszórakozzak, de inkább elvetettem egy időre az ötletet, hátha kikel. Inkább másra fordítom a forrásokat, most egy 5400-as Minoltára gyűjtök. Képkovács tesztjei meggyőztek, a népszkenner már nem is érdekel ha duplaáron triplajót kaphatok. Mire leszerelek a polgári szolgálatból, már EU tagok is leszünk, és ha nem is esnek drámaian a hazai árak, de lényegesen egyszerűbb lesz behozatni, vagy az Ebayen levadászni ami kell. Ezt már kivárom, addig is kajtatok az őzek után, meg kimegyek egy-két kotorékhoz, meg szövögetem a terveimet.

Hogy mire is való az elülső felfogatási pont:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Egyébiránt azt tapasztaltam, hogy alapból van egy kis vinyettálás. Lehet, hogy ez a COA+M42/EOS adapterhalmozásnak köszönhető.

Próbálkoztam orosz kétszerezővel is, és bár komolyabb vinyettálás jelentkezik, lupéval vizsgálva a diákat (Velvia 100) úgy veszem észre, hogy nem ront olyan borzalmasan a rajzon, mint előzőleg számítottam rá. Ezt valami profi tesztnagyítás után jobban meg tudom majd ítélni.

Váltottam néhány levelet egy emberrel, akinek a következő tapasztalatai és ötletei vannak:

- A Novoflex 2x (TEX2) konverter a 6,8/560-as Leitz fejjel adott jó eredményt, az 5,6/400 Novoflexen már sokat rontott. Nem vinyettál.
- Létezik 1,5x TEX is. Érdekes konstrukció: a lencsetagok egy mozdulattal kivehetők, és a tubus akkor közgyűrűként működik.
- Aki régi Novoflexet használ, az anyagilag és képminőség szempontjából is jobban jár, ha szerez egy régi 8/600 mm-es fejet a 400-as + extender helyett. A hosszú telék használatánál egyébként az állvány, állványfej és tükörfelcsapódás a kritikus. Ő a Leitz+extender összeállítással kielégítő képet csak egy ősrégiCanon EOS RT-vel tud csinálni, amiben álló (félig áteresztő) tükör van, így nem okoz rezonanciát exponáláskor.

Ehhez én azt tenném hozzá (amellett hogy köszönjük!) hogy a közgyűrű-1,5x kombó telénél nyilván csak extenderként használható értelmesen, közgyűrűként valszeg más, rövidebb obikhoz használandó.

Másrészt meg az EOS RT (hasonlóképp az 1n RS, HS) pont a fix tükör miatt megint csak fényveszteséggel dolgozik, tehát bár a tükör okozta beremegés veszélye csökken, a téma még könnyebben bemozdulhat.

Az EOS topikba írtam már azt a vágyamat, hogy a Canon (vagy bárki más) igazán csinálhatna egy IS kétszerezőt. Ha csak két blendét lehet vele nyerni, az már nem piskóta, máris behozta azt a hátrányt, amit fényerőveszteség okoz. +3 blende esetén ugyanazt meg lehetne fogni kézből, amit kétszerező nélkül.

Nincs kedve valakinek konstruálni egy ilyet?

Jónapot

Előzmény: puffin (44)