Napóleonhal Creative Commons License 2003.12.28 0 0 3498
Sziasztok!

CáPeti, Kékbálna!

Búvárkodással kapcs. az alábbiakat tudom. Mi Sun Islanden voltunk október második felében. Ez Ari atoll déli csücske. Jó helynek ígérték a honlapok, mert az atoll szélén van, közel a mély víz, így gyakoriak a nagy halak. Nos ez be is jött. 11-et merültem, volt ott minden! Napóleonhalak tömkelege, rengeteg muréna, teknős, mindenféle színes hal, sok-sok korall, tüskésráják, sasráják, fehéruszonyú szirticápák, és cetcápa is. Cetcápához mondjuk kicsit korán kell felkelni, reggel 6-kor van a merülés, de megéri! Egyedül mantával nem találkoztunk, annak inkább dec-ápr a szezonja (bár a cetcápára is ezt írták a honlapon, mivel az is ugye planktonnal táplálkozik.) Sun mellett van egy tuti manta hely (Madivaru- Manta Point), erre nem főszezonban kevesebb merülést indítanak, épp miután eljöttünk, lett volna ott merülés, így nem tudok róla többet mondani. Dec-ápr. között viszont tuti, azt mondták a helyi búvárközpontban. Egy angol viszont azt mondta nekem, hogy ők láttak mantát is az egyik merülésen, amikor nem voltam éppen ott, tehát azzal is lehet azért találkozni nem csak főszezonban. Ti meg ráadásul pont most készültök...

Suntól a merülőhelyek elég messze vannak, nincs jó house reef, hajóval kb. 40-80 perc.

Vörös tengerhez nem nagyon tudom hasonlitani, mert ott csak Jordániában voltam, az meg nem akkora durranás.

Viszont voltunk korábban Maldívon Kuramathin, ez Rasdhooo atoll, ami szinte meg sem közelítette Sun Island környékét. Pedig ugyanúgy október volt. Ott csak muréna, teknős, kisebb halak és korallok voltak, semmi nagyobb. Illetve volt pörölycápa, mert van ott egy híres pörölycápa-hely, de azok meg nem nagyon jöttek közelebb. Ott álltunk 32-33 méteren a nyílt vízben, alattunk a nagy semmi, és a cápák kb. 45-50 méteren voltak. Így sem volt azért semmi... De Sun ezerszer jobb volt.
Ha neadjisten Sunra mentek, írj, majd tudok többet mondani az ottani merülőhelyekről.

Nh.