DoktorÚrVazze Creative Commons License 2003.12.27 0 0 601
renegade!

Sajnos, amit leirtál az a mai magyar valóság, ez van, ebben élünk. Abban viszont nincs igazad, hogy ezt a balkánon is szégyelnék. Csak 3-500 km-rel keletre, az Euba készülő Romániában ma olyan gyerekek, újszülöttek halnak meg, akiket itt, Magyarországon tökéletesen meg tudunk gyógyitani és élhetnek akár 90 évig, ha az van elrendelve nekik. Tudom, mert hallom, látom nap mint nap.

Az a helyzet, hogy a megoldás valóban az lenne, hogy kórházba, szakrendelőbe CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az kellen menjen, aki valamilyn speciális problémával küzd. A többieknek a háziorvos által kellene meggyógyzulnia. Ez van az össze modern európai államban meg az USA-ban. Sajnos nálunk ez nem megy. Annyira a szakorvos képzés felé tolódott a hangsúly és annyira specializáltak lettünk, hogy a családorvos már csak a legegyszerűbb dolgokat hajlandó meggyógyitani. Igy viszont sokkal többen vannak az ügyeleteken, meg a szakrendeléseken. Ahol viszont ehhez a beteglétszámhoz kevesen vannak, de csak ennyit enged a törvény. Ha többen dolgozunk, vagy nem kapunk érte egy fillért sem (nem parát, fizetést, túlóra pénzt), vagy megbüntetik a kórházat.

Amikor én kezdtem, minden orvosnak egyaránt sz@r volt, egyedül a para emelhetett az életszinvonalunkon. Közben eljött a piacgazdaság és mit látunk: 18-22 éves fiatalok szuper autókban szaladgálnak, saját házuk van és jól élnek. Legyünk jó indulatúak, tegyük fel, ugyanannyit dolgoznak mint mi. De biztosan sokkal kisebb felelősséggel mint mi.

Egy példa: 13 éve végeztem az egyetemen, az ugye 8+4+6 év tanulás, plusz azóta a folyamatos továbbképzés. Tavaly szakvizsgáztam. Igy lett a fizetésem a tavalyi béremeléssel (ami tényleg jó volt) 144 ezer ft havonta, amit ha 4-6-t ügyelek, meg 10 telefonügyeletet adok, akkor haza is jön. Tudom, ez sokaknak még igy is álompénz. Ugyanakkor a testvérem aki közgázt végzett és bankban dolgozik, nálam évekkel fiatalabb ennek közel a tizszeresét keresi meg, plusz cégautó, cégtelefon, céglaptop. Én meg fizethetem a koöngresszusok költségeit, ha nem találok szponzort magamnak. És tartsam el a családomat, a gyerekeimet ebből, úgy, hogy közben alig látom őket.

Egyesszám első személyben irtam, de a tisztességesen dolgozó orvosok bármelyike ezt irta volna.

Persze, hogy elkurvulunk. Vagy elmegyünk vigécnek gyógyszergyárhoz, ahol boldogok nem leszünk, mert nincs meg a beteg gyógyulása feletti sikerélmény, de jól fogunk élni. Vagy tartjuk a markunk a boritékért. És megalázkodunk, vagy ami rosszabb, kiköveteljük magunknak azt.

Huhh túl sokat irtam... Bocs, de kiszakadt belőlem....

Sziasztok

DÚV

Előzmény: renegade (591)