geronim0 Creative Commons License 2003.12.22 0 0 920
Dudu ezt a szöveget a világegyetem minden létező kommunikációs nyelvére fordítva elvitte a Distoloveren:
A szervezetben lévő alkohol mennyiségét ezrelékben szokták megadni, vagyis, hogy 1000 egységnyi folyadékban - az ember esetében a vérben - hány gramm alkohol van. A vér alkoholtartalma egyenesen arányos a kilélegzett levegő alkoholtartalmával, ezért mérhető belefújós szondák segítségével: 0,01-0,02%, azaz 1-2 ezrelék még semmilyen különös hatást nem gyakorol az emberre. Ennél több a kellemes érzéseken túl már szédülést is okozhat. A vér alkoholkoncentrációja a csúcsértéket 45-60 perc múlva éri el, az előbb elmondottaktól függően. Az alkohol 90 százaléka a májban bomlik le, 10 százaléka a vesén és a tüdőn keresztül változatlan formában hagyja el a szervezetet.
Először kellemes, eufórikus hatás jelentkezik nyugalommal, gátlások oldódásával, majd beszédkésztetés, 0,3 ezrelék fölött észlelhető a kritikai készség zavara és a koncentráció csökkenése figyelhető meg.
0,8-1,2 ezrelék már az ittasság fázisa, ekkor a térlátás, egyensúly, helyérzékelés zavara kezd kibontakozni.
1,2-1,6 ezrelék táján enyhe részegség mutatkozik: elkent beszéd, gátlástalansággal, megnyúlt reakcióidővel, pontatlan érzékszervi észleléssel.
Súlyos részegség 2,0 ezrelék környékén jelentkezik. Ekkor tompultság, depresszív hangulat alakul ki. Az illető fokozatosan el-elalszik. Ezt követően tudatborulás, később zavartság, kóma léphet fel.
Az alkohol rendszeres fogyasztása önmagában még nem alkoholizmus. Akkor minősül annak, ha a rendszeres alkoholfogyasztás testi, lelki és szociális tünetei jelentkeznek.
Az alkoholista koránál jóval idősebbnek tűnik. Jellegzetes a vöröses arc, borvirágos orr, a tenyér vöröses elszíneződése, bőr szárazsága, rugalmatlansága, ráncossága. Fogazata elhanyagolt, lehelete kellemetlen, idült gyomor-bélrendszeri zavarai vannak: étvágytalanság, fogyás, reggeli hányinger, hányás, gyomorfájdalom, táplálkozásbeli hiányosságok miatti betegségek léphetnek fel. Rendkívül fontos megemlíteni az alkohol okozta magzatkárosodást, a máj-, a hasnyálmirigy-, szív- és érrendszeri, valamint az idegrendszeri elváltozásokat. Az idegrendszeri elváltozások a következőkben állnak: különböző érzészavarok a végtagokon, kézremegés, elbutulás. Jellegzetes az alkoholos állapotban vagy utána jelentkező görcsös állapot.