Hoop Creative Commons License 2003.12.17 0 0 343

Továbbra is praktizál az a nőgyógyász, akit a MÁV Kórházban felmentettek a munka alól egy belső vizsgálat után, amelynek során felmerült a gyanú, hogy az orvos szándékosan ügyeleti napjaira időzített szüléseket, és ezzel több esetben súlyos komplikációkat okozott. A Budapest második kerületében magánrendelőt fenntartó nőgyógyászt az [origo]-nak sikerült elérnie, ő azonban semmilyen nyilatkozatot nem kívánt tenni.

A MÁV Kórházban néhány hónappal ezelőtt észlelték azt, hogy szokatlanul megnőtt a szülési komplikációk száma. Felmerült, hogy ezek mögött az állhat, hogy az egyik, adjunktusként dolgozó orvos szándékosan előbbre hozatta, illetve az ügyeleti napjaira időzítette a szüléseket.

A szülész-nőgyógyászra két tragikus eset irányította rá a figyelmet: egy kismama szülés közben meghalt, egy másiknak pedig el kellett távolítani a méhét. Az intézmény feljelentést tett a haláleset ügyében, a BRFK ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A MÁV Kórház főigazgatója korábbi megkeresésünkkor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy nincs egyértelmű bizonyítékuk arra, hogy a tragikus következményekkel járó komplikációk és az orvos tevékenysége között ok-okozati összefüggés lenne.

Az orvost szerdán hiába kerestük a magánrendelőben, munkatársa azt mondta, hogy ezen a napon nem rendel, hanem kórházban dolgozik, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan hol. A nőgyógyászt végül a Szent István Kórházon keresztül értük el. Amikor a kórházat a délelőtti órákban felhívtuk, azt mondták, hogy nem tudják adni az orvost. Legközelebbi próbálkozásunkkor már nem volt az intézményben, a munkatársak azonban megadták elérhetőségét.

Az orvos az [origo] megkeresésére nem kívánt semmilyen információt adni. Arra a kérdésre, hogy valóban ő-e az az orvos, akit egy belső vizsgálat után felmentettek a MÁV Kórházból, azt mondta, hogy semmit nem kíván válaszolni. Az RTL Klub Híradójának a szülész kedden még azt mondta, hogy magánrendelőjében továbbra is vizsgál kismamákat. Azt is állította, hogy szüléseket is levezet, igaz, egy másik kórházban. Az intézményt nem nevezte meg.

A Szent István Kórház főigazgatója az [origo] megkeresésére azt közölte, hogy a szóban forgó orvos semmilyen munkát nem végez az intézménynél. Elmondta, hogy legalább két-három éve nem vettek fel szülész-nőgyógyászt belső állásra. Azt, hogy a szülészeti osztály munkatársainak megvolt az orvos elérhetősége, a főigazgató azzal magyarázta, hogy az illető beadott hozzájuk egy kérelmet, hogy szeretne ott külsősként dolgozni, és ebben szerepeltek az adatai. A kórházvezető szerint ugyanakkor erre a külsős állásra vonatkozó kérelemre az intézmény elutasító választ adott.

A MÁV Kórház főigazgatója korábban az [origo]-nak elmondta, hogy a felmentés és a büntetőfeljelentés mellett etikai vizsgálatot is kezdeményeznek az ügyben. A Magyar Orvosi kamara etikai bizottságának elnöke, Huszár András megkeresésünkre elmondta, hogy még nem kaptak hivatalos megkeresést a kórháztól. Ha érkezne is ilyen, valószínűleg akkor sem kezdenék el az etikai eljárást, a szabályok szerint ugyanis, ha egy adott eset kapcsolatba hozható bűncselekménnyel, akkor a kamara addig nem vizsgálódik, amíg a hatóságok le nem zárják az ügyet.

Egy orvos működési engedélyének visszavonásához az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatalnak (ÁNTSZ) van joga. Csaba Károly fővárosi tisztifőorvos az [origo]-nak elmondta, hogy egyelőre nem érkezett hozzájuk ilyen irányú kérés. Ha kapnának ilyen kérést, akkor is csak az ÁNTSZ szakfelügyelőjének vizsgálata után döntenének arról, hogy eleget tesznek-e annak. A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy a rendőrség sem kereste meg őket az ügyben.

Pethő András

[origo]