Ender_Wiggin Creative Commons License 2003.12.17 0 0 262
"Csók, macsó, kávézgass bátran a maréknyi Apám beájulna rajongóal, az ő szemükben nem bohóc vagy, hanem hős:)"

"Nagy az ISten állatkertje és ender wiggin a vezérük. Remélem Orson Scott Card egy kis mormon fekete mágiával fenéken illet, hogy ennyire megalázod a nickeddel egy lángelme szüleményét."

"Bandi meg hadd hadakozzék, szabad ország ez, szabad fenegetőzéssel, nincs ezzel semmi gond, és amúgy is maximum a vicc erejéig lehet komolyan venni az efféle tönkreteszleket..."

Ne erőlködj te hernyó, mert elered az orrod vére...

"Mozit nyitnak meg az Apám beájulna sztárjai
2003.12.09. 12:22


Apám beájulna
Ritka pillanat a hazai mozik jelenlegi helyzetében, ha megnyitóról és nem bezárásról beszélhetünk, még ritkább, ha egy, a régi idők hangulatát felidéző filmszínház nyílik, ráadásul vidéken.

Az Apám beájulna sztárjai természetesen eme történelmi pillanatnak is részesei lesznek. A rendező Sas Tamás, a forgatókönyvíró Salinger Richárd, valamint a két főszereplő Csősz Boglárka és Gáspár Kata ma este ugyanis Szeghalomra utazik, ahol megnyitják a helyi Művelődési Házban felújított mozi termet.

Az Apám beájulnával tehát a régi idők mozija köszön vissza, Szeghalmon már kedden, csütörtöktől pedig az ország többi mozijában is, hisz várhatóan rég nem látott sorok kígyóznak majd a jegypénztárak előtt, hogy megnézhessék az év filmjének tartott Sas Tamás alkotást."

"Van egy könyv, Salinger Richárd bestsellere, amely vászonra kívánkozott. Nem is kellett sok idő, a filmesek lecsaptak rá. Míg régen nemigen forgattak itthon zsánerfilmet, az utóbbi években a nyugati trend szerint egyre több próbálkozás van. Bár az első magyar akciófilm megbukott, mitöbb, nevetségbe fulladt, s még a horror és a sci-fi várat magára, Sas Tamás tinifilmet forgatott. Ilyen volt már, a nyolcvanas években hatalmas közönségsikert aratott a Szerelem első vérig. Ma már természetes, bár sokan még mindig fanyalognak, hogy otthon is készüljenek kifejezetten a piacra szánt, mondjuk ki, kommersz filmek. A Valami Amerika is azt bizonyította, hogy lehet a dolgot színvonalasan művelni. Az Apám beájulna ezt célozza meg.

A sztori két csaj barátságáról és kalandjairól szól, egyfajta road movie. Egyikük Szarka (Gáspár Kata), aki leruccan a Balatonra, hogy szüleitől elszakadjon, és némi pénzt keressen. A lány elégedetlen a külsejével, így nem túlságosan nagy az önbizalma, nem úgy, mint Barbinak (Csősz Boglárka), a szőke ciklonnak, aki egy milliomos család csemetéje, és minden pasit az ujja köré csavar. Szarkának komoly céljai vannak az életben, Barbinak, kevésbé körvonalazottak. Ők ketten első ránézésre nagyon különböznek, de barátság szövődik köztük, és a számtalan kaland során közel kerülnek egymáshoz, és persze tanulnak is egymástól. Fogják magukat, és nekivágnak Görögországnak (a regényben Izrael szerepel, de ezt a helyszínt az alkotók nem merték megkockáztatni), később Barcelonában, majd Rómában kötnek ki. Eközben Szarka szülei meg vannak róla győződve, hogy a leányka Siófokon nyaral, úgyhogy van némi viharfelhő a feje fölött. A csajokat persze leginkább a pasik érdeklik, bele is csöppennek néhány kalandba, majd a film végi monológból úgy tűnik, az utazás során érettebbé, felnőttebbé váltak, és sokat megtudtak önmagukról. Hogy így van-e, ki-ki döntse el maga.

A rendező és a producer (a Valami Amerika társproducere), Kálomista Gábor csöppet sem ódzkodnak a közönségfilm kifejezéstől. Sas Tamás már évek óta kirándul a szerzői film (Presszó, Szerelemtől súlytva) és a kommersz (Kalózok, Rosszfiúk) között. Szerinte minden film közönségfilm, csak van, amelyik inkább a differenciáltabb gondolkodású, szűkebb réteget szólítja meg, és van, amelyik a kevésbé elmélyülni, inkább csak szórakozni vágyókat. A rendezőt most is sokkal inkább a női karakterek izgatták, akárcsak a Presszó vagy a Szerelemtől súlytva esetében. A forgatókönyvet maga a szerző írta, de azért a rendező is itt-ott bele-belenyúlt, hogy a történet koncentráltabb legyen. A főbb szálakat megtartották, de gazdagították is a sztorit a könyvben nem szereplő elemekkel, például nagyon fontossá vált a zene, amit Berkes Gábor írt. Salinger Richárd szerint más lett a film, mint a könyv, de ez természetes, és az is, hogy egy mozi nagyszerű reklám egy regény számára. Nem véletlen, hogy nyugaton sokkal több az adaptáció. A trend viszont nálunk is beindult, hamarost jön az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikere, az Állítsátok meg Terézanyut! adaptációja.

A különféle országokban forgatott Apám beájulna színes, szórakoztató mozi, de azért ad a tartalomra is. A felnőtt szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Kern András, Koós János, Kiss Mari vagy Kulka János, a főszereplőket, vagyis a kamaszokat ismeretlen arcok játszák. Van azonban közöttük három, akiknek a szüleit legalább biztos ismered: Haumann Péter, Bánsági Ildikó és Máté Gábor gyermekei. Egyszóval változik a világ, és Magyarországon is végbemegy lassan egyfajta generációváltás, vagyis jön az új generáció. És jönnek a tinifilmek, ha nem is hollywoodi mintára, mert ez a legtávolabb állt az alkotók szándékától."

Ugye nem akarsz találkozni, inkább mindenféle álindokkal (méghogy megaláznál.. hehe), meg handabandázással lerázol... Becsurgattál fióka?
Teli a gatya hulladék?