Nikita Creative Commons License 2003.12.16 0 0 206
Visszakanyarodva atopic témájához:

Apám beájulna.

A regény

Tavaly olvastam a regényt. Könnyed olvasmány, nem egy irodalmi remekmű, de viszonylag szórakoztató volt. A nyelvezete zavart kissé. Az a fajta könyv volt, amit már másnap elfelejtessz, miután elolvastad.

A Forgatókönyv

Elkészült a forgatókönyv. Megkaptam a rendezőtöl. Elolvastam, és nagyon örültem. a fkönyv sokkal jobb volt, mint a regény. Pörgösebb, feszesebb ritmusú, kihagyták Szarka reklám kreatív pályafutását belőle, szerencsére. A flashback történetvezetés tökéletes volt. Finomítottak a nyelvezetén. stb. A rendezőnek azt mondtam, hogy ha követik a forgatókönyvet, remek kis film készülhet belőle.

A Film

Az első 35-40 perc vontatott és unalmas. Nincsennek konfliktusok, nincs történet a filmben. Az alkotók a gyártás folyamán lenyilatkozták, hogy rengeteg tini filmet megnéztek, és ez a film azoknál sokkal szinvonalasabb lesz. Hát nem lett az, sőt, sokkal rosszabb lett. A felnőttéválás problémáját próbálták benne feszegetni, sikertelenül.
A nyelvezete nem reveláns, nem így beszél egy tini, max. a szakmunkások gyerekei, de talán még ők sem. A zene gagyi, ilyne zenekarokból kb 400 együttes van a piacon. Nem Berkes Gábort kellett volna felkérni, hanem egy fiatal szövegírót. A poénok sajnos nem sülnek el a filmben, talán csak az utolsó fél órában. Akkor találja meg a maga hangját is a film. Valamennyire.
Gáspár Kata játékában tehetség van, de sokszor szinpadias gesztusai nevetségessé teszik a figuráját. A narráció rossz mankó, kihagyható lett volna. Csősz Boglárka játéka, a szerepéhez mérve kifogástalan. Könnyedén adja a gondtalan tinit. A barátságuk viszont felszines, és így is kezelik magukat. A könyvben elmélyült a kapcsolatuk, ahogy ezt a filmben is meg kellett volna mutatniuk. Sajnos nagyon sokmindent kihúztak a könyvben. Érdemtelenül.
A dialógok papírízüek, és műanyagszagúak. A Szeress most tévésorozat valamelyik kibővített epizódjába illene bele.
Operatőr munkája konzervatív, steril dolgozat. Nincsennek benne formai, képi újítások. A strandröplabda jelenetet például a 80-as évek filmjeiben láttam így megjeleníteni. Ehhez hozzájárult a vágás hibái is persze. Sas jobban járt volna egy fiatal operatőrrel, nem a 70 éves Ragályival kellett volna fényképeztetnie.
Az osztott, szinezett képek, szintén lejárt képi megoldás.
Vannak remek pillanatai a filmnek. Kern András, Gáspár Kata dialógok például.
Kicsit sokat isznak benne, ez zavart, és a rengeteg kurvázás, kurás szinonímái. talán nem gíy beszélnek a fiatalok egymással.
A három fiú játéka, a zenészen kívül szürke és tehetségtelen.
Elképesztő dramaturgiai hibák sora a filmben.

Összességében nem mondom azt, hogy a film borzalmas. Ha a kategóriájában nézem, akkor nézhető egy szombat délután itthon a tévében. A Kalózok jobb volt ennél, de ez egy másik történet.