AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.15 0 0 183
általánosságban az alábbiakat jegyezném meg:
piri re'is admirális 1513-as térképének déli területeire keresünk lehetséges megfejtéseket. ezeket a megfejtéseket -önkényesen- 3 csoportra osztottam:
1. antarktisz
2. vmi más létező földrajzi hely
3. gátlástalan rajzolgatás
bizonyítani szerintem egyiket sem lehet, de valószinűsíteni igen!

<1> az 1. pontot esetében komoly problémát okoz, hogy az antarktisznak csak a körvonalait ismerjük. az elmélet pedig, kimondva-kimondatlanul azzal számol, hogy az antarktiszt még a teljes eljegesedése előtt feltérképezték. ráadásul a piri reis térkép csak egy darabját ábrázolja. több olyan középkori térkép is ismert, amely részben vagy egészben az antarktiszt ábrázolja. Továbbra is hiszem, hogy az antarkrisz feltérképezése a 19. században kezdődött, tehát piri reis és kortársai csakis még korábbi térképekre támaszkodhattak. én adtam egy megoldást, melynek segítségével az antartisz jelenlegi partvonala és a piri reis térkép déli partvonala összehasonlítható, megadtam az összefűzés helyét is (ki kell vágni papírból, és hozzá kell próbálni). analógiát is adtam arra, hogy mely más térképen található hasonló ábrárzolás. Egy nagy eltérés van a palmer-félsziget, de ezt egyetlen régi térkép sem ábrázolja a mai -jégbe fagyott- állapotában.

<2>itt kérném a segítségedet, (és persze bárki másét is)!

<3>az össze vissza rajzolgatás mellé is kellenének érvek. az, hogy úgy érezték, hogy délre is kell valami nem igazán támasztható alá térképekkel. vagy igen?

ha mindezeken a pontokon végigmegyünk, akkor talán elmondhatjuk, melyik megoldásnak mennyi a valószínűsége, vagy legalább azt, hogy melyik nem zárható ki teljesen.
én folytatom az antarktisz mellett szóló érveim felsorolását!

üdv, von mackensen

Előzmény: Törölt nick (179)