AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.12 0 0 120
A piri re'is térkép déli részével kapcsolatban az alábbiakra jutottam:
azonosítható földrajzi helyek:
-Bahia Blanca
-Rio Colorado
-Rio negro
-Szt. Mátyás-öböl
-Bahia Grande
-a Magellán-szoros kimarad (!?)
-San Diego fok (a tűzföldön)
-a Drake átjáró kimarad
Itt a térkép összelehet fűzve az antarktisz egy részletével. ezt tehette akár piri reis, akár valaki más előttem, mert a VALÓS földrajzi viszonyok abban a korban (1513 előtt!) nem voltak ismertek. A térkép folytatása hapgoodék szerint a palmer-félsziget. Bevallom, hogy én nem tudtam úgy oda igazítani egy mai térképet, hogy az piri reis-ére hasonlítson. (a vetületből adódó torzítást nem tudtam figyelembe venni!)
Ekkor úgy gondoltam, hogy piri reis (vagy az a valaki más) nem mai térképekből ollózgatott, hanem az akkoriban hozzáférhető "forrástérképekbő" illetve térkép részletekből. Szerencsére sok térképet találtam a világhálón (reneszánsz térképek). Az első tapasztalatom az volt hogy nem igaz az a tétel, hogy a korabeli térképészek gátlástalanul rajzolgattak volna. vagy a már meglévő felfedezésekre támaszkodta, vagy -szerintem- régi "forrástéképekre". a kettőt gyakran kombinálták.
Az antarktisz ábrázolásokban sok hasonlóság van, (eltekintve a léptéktévesztésektől és egyéb térképészeti problémáktól!). A térképek közül Johannes Schöner 1520-as térképén vélem felfedezni piri reis antarktisz körvonalait. Ha jók a meglátásaim, akkor schöner nem a palmer félszigetet rajzolta a tűzföld alá, az Ellsworth-föld kezdeténél (kb. Thurston sziget). Ott egy mai térképen is látni kiugró fok szerűséget. Tehát a térkép így folytatódik:
-Thurston-sziget (Eights Coast)
-Ellsworth-föld
-Palmer-félsziget (a régi térképeken mindíg kisseb, mint a jelenlegieken)
-Weddel-tenger (kb. mint egy öböl) befagyva
-Princess Martha part
-Princess Austid part (a két part találkozása egy fok-szerű megtörése a partvonalnak).
A szigetekről:
a bahia grande előtt a falkland-szigetek mellett több sziget is látható. Szerintek ezek a south shetland szigetek, és még a palmer félsziget ma jégbe fagyott szigetvilága. nem igazán pontos, de a térképek átlapolódása miatt lehetséges.
A másik szigetcsoport kb. a Weddel tengerbe rajzolva:
-ssouth georgia
-south orkney szigetek
-south sandwich szigetek
lehetnek.
vannak még általánosabb érveim is, de azokat hétfőre hagyom.
von mackensen