rhaurin Creative Commons License 2003.12.10 0 0 108
Ha alaposan szemügyre vesszük a Piri Reis térképen Afrika nyugati partvonalát, a mai Mauritánia területén a tengerbe ömlö folyónál furább dolgokat is találunk.

1. A Kanári szigeteknek az afrikai partokhoz legközelebb esö két tagja (Lanzarote és Fuerteventura) mintha egybefolyna.
2. A Nouadhibou-foktól dél-délnyugatra, a nem létezö folyó torkolata elött egy nagy szigetet látunk, ami nincs.
3. A Dakar (Zöld-fok) és - mondjuk - Freetown közti partvonal a térképen más rajzú és jelentös részei határozottan nyugatabbra húzódnak, mint a valóságban.

Mindezt - és még néhány apró részletet - megmagyarázná, ha a térképen ábrázolt partvonalat a mainál 10-15 méterrel alacsonyabb tengerszint mellett mérték volna fel, méghozzá meglepö pontossággal. Manapság itt hatalmas, igen sekély shelf-területek vannak. A bibi csak az, hogy ilyen vizállás legutóbb 6-7000 évvel ezelött volt, amikor a történelemkönyvek szerint nem hogy a tengerhajózás, de még az irásos kultúra se jelent meg. Hm.

Ezt csak úgy ránézésre mondom, tehát nem kell túl komolyan venni. De ha valakinek van kedve, elkészitheti az afrikai partvonal rajzát különbözö hipotetikus tengerszintek mellett, aztán összehasonlithatjuk az eredményt a Piri Reis térkép idevágó részletével.

Modern partvonal-térképek rengeteg vizmélység-adattal: