banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.08 0 0 11
"A szabadtéri színpadokon folyó zenés szórakoztatás sokak szerint most a nívós színházművészet rovására készül terjeszkedni, mégpedig Zsámbék irányában. (...) azzal, hogy igazgatóváltásra készül az önkormányzat, veszélybe kerülhet a jó nevű Zsámbéki Nemzetközi Nyári Színházi Fesztivál. (...)
Azért szomorú a zsámbéki színházi pályázat sorsának alakulása - véli Ascher Tamás -, mert az elmúlt tíz évben a zsámbéki szabadtéri színház különleges, összetéveszthetetlen jelenséggé nőtte ki magát a magyar színjátszásban. Nyáron, amikor olyan hihetetlenül sivár a budapesti kulturális kínálat, s a könnyű műfajon kívül, mondhatni, semmi egyéb nincsen, itt sorozatosan olyan fajsúlyos, értékes és színvonalas produkciók születtek, mint sehol másutt az országban. (...)
Koltay Gergely nemigen elemezte a valóságos helyzetet, óhajokat és kívánságokat fogalmazott meg hangzatos szavakkal. Nagy történelmi személyiségekről szeretne rockoperákat íratni. (...)
A jelenlegi színházi fesztivált a bizottsági tagok mélységesen lefitymálták, megérzésem szerint nem is nagyon láttak ott előadást. Egyáltalán nem tértek ki annak az elemzésére, ami a zsámbéki nyári színházban az elmúlt évtizedben történt. Aschert kivált az lepte meg, hogy egy olyan nagyra becsült szobrászművész, mint Melocco Miklós, amatőrnek minősítette a színházi sorozatot. (...)
Összegzésképpen, itt nem egyébről van szó, mint hogy egy rockzenész és köre szert akar tenni egy igen jól bejáratott, országos hírű szabadtéri helyszínre, s a show-biznisz, a kommersz újabb hadállásokat szerezne, holott tele van ilyesmikkel az ország. Lapunk megkereste Koltay Gergelyt, a kuratórium által támogatott jelöltet, aki - mint elmondta - egyelőre nem kíván véleményével a nyilvánosság elé állni."

(Metz Katalin: Színház és könnyűzene a zsámbéki romtemplom előtt. Magyar Nemzet, 2000. augusztus 8.)

Előzmény: banyaszbeka (10)