Tib-csi Creative Commons License 2003.12.07 0 0 2
Kezdjük az elején az alapoknál.
Mivel ismétlés a tudás anyja, továbbá egy klasszikus szerint:"Nincsenek régi viccek csak öreg emberek. Egy újszülöttnek minden vicc új."
Ezért bemásolom ide egy több mint másfél évvel ezelőtti egy másik topicban már megjelent írásomat:

A rulett története

Az európai kaszinók legnépszerűbb szerencsejátéka a rulett. Maga a „roulette” szó francia eredetű és kis kereket jelent. Név eredete biztos, a játéké azonban a mai napig bizonytalan. Bár a XVII. századtól a rulett fejlődése és sorsa elég jól követhető de az ennél korábbi időszak eseményeit homály fedi. Az valószínű, hogy kerékkel történő játék szinte magával a kerékkel egyidős. Képek, feljegyzések vannak ókori római katonákról kik harci kocsijaikat oldalra borítva a kerék forgatásával játszottak és pénzben fogadtak is arra, hogy egy-egy küllő milyen helyzetben lesz ha a kerék megáll.
Más források ugyanakkor Kínát jelölik meg a rulett származási helyeként, ahonnan a kínaikkal kereskedő francia dominikánus szerzetesek hozták Európába a játékot. A kínaik játékán nem számokra hanem a mitológiájukban szereplő állatokra (sárkány, kígyó, patkány stb.) lehetett fogadni. Ezekkel voltak ugyanis a kerék egyes szektorai jelölve.
A mai rulett primitív ősének azt az egyszerű szerkezetet tekintjük melyet Blaise Pascal (1623-1662) a középkor híres francia matematikusa 1657-ben alkotott meg, eredetileg egy örökmozgó (perpeetum mobile) kifejlesztése céljából. Pascal aki egyébként a valószínűségszámítás megalapozója volt később a számok véletlen előfordulását tanulmányozta az általa készített szerkezettel.

1720-ból már írásos emlék van arról, hogy guruló golyóból és vízszintesen forgó kerékből álló szerkezetet „roly-poly” néven szerencsejátékként használnak. Ez a játék több országban is tiltott volt, ezért sokan próbálkoztak az alapokat megtartva, egyes elemeket azonban megváltoztatva kibújni a tiltó törvények alól. Így a játék az évek során folyamatosan változott, fejlődött.
Az 1700-as évek végén a párizsi kaszinókban bukkan fel először a ma ismert ruletthez igazán hasonló. Ezen már minden szerepelt, amiket ma ismerünk. Váltakozó piros fekete színek, 1-36-ig számozott rekeszek továbbá a „0” és a „00”. Az egyetlen különbség az volt hogy a nulla piros, a dupla nulla pedig fekete színű volt. A kaszinó természetesen se a piros se a fekete tétekre nem fizetett nyereményt a 0 vagy 00 megjelenésekor. Csak évekkel később kezdték zöld színnel jelölni a nullát, hogy egyértelműbb legyen a játék. A rulettnek ez a változata az 1800-as évek elején a az európai bevándorlók közvetítésével eljutott Amerikába is, ahol a kaliforniai aranyláz idején vált igazán ismertté és népszerűvé.

1842-ben két zseniális francia testvér Francois és Louis Blanc bemutatta az egy nullás kereket. Mivel ebben az időben Franciaországban a szerencsejáték tiltva volt ezért kénytelenek voltak Bajorországba költözni. Találmányuk az egy nullás rulett ahol a bank előnye csak 2,7 % a dupla nullás kerék 5,26 %-os előnyével szemben igazi siker lett. Más kaszinók is kénytelenek voltak ezt bevezetni, mivel a vendégek hamar felismerték és követelték a számukra kedvezőbb esélyű játékot. Ez nagyban segítette az új változat gyors terjedését.
Az 1860-as évek elején az éppen pénzügyi nehézségekkel küzdő monacói hercegség uralkodója, III. Károly (akiről Monte Carlo a nevét is kapta) szintén felfigyelt az újfajta szerencsejátékra. Bár nem volt biztos benne, de reménykedett, hogy ez a játék segíthet megoldani birodalmának anyagi gondjait. 1862-ben ötven évre szóló kaszinó koncessziót kínált Louis Blanc-nak aki ekkor már rendkívül eredményes és gazdag kaszinó tulajdonos volt. Blanc élt a felkínált lehetőséggel és több millió frankos költséggel egy olyan elegáns, vonzó, nagyvilági kaszinót hozott létre melynek sikere minden várakozást felülmúlt. Monte Carlo-ból autóútat építettek Franciaországig, vasútvonalát pedig Nizzáig meghosszabbították. A parányi hercegség világszerte ismert lett, neve a gazdagság, a luxus és kaszinózás szinonimájává vált.

Bár a játék mindkét fajtája francia eredetű, a dupla nullás változat az „amerikai rulett” nevet kapta mivel Amerikában ez a típus terjedt el és maradt meg túlnyomórészt a mai napig is. Az egy nullás rulettet pedig „francia rulettként” szokás emlegetni. Később Európában az „en prison” szabály bevezetésével --azaz nulla megjelenésekor az egyszeres esélyek tétjei nem vesznek el csak zárlat, franciául „en prison” alá kerülnek— a bank előnye még kisebb lett. Piros-fekete, páros-páratlan, alacsony-magas tétek esetén alig 1,35 %. Nem véletlen tehát, hogy az európai kaszinók forgalmának több mint ötven százalékát a rulett hozza, míg Amerikában ez az arány jóval tíz százalék alatt van.

Forrás: Casino Magazin 2001/2002 IV. szám