banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.06 0 0 3
"Egészen váratlan és furcsa kifogás merült föl a Zsámbéki Nyári Színházzal kapcsolatban. Egy falubeli polgár, aki egyébként nem testületi tag, bár indult a választáson, és akkoriban helyi kisgazda vezető volt, most MIÉP-es, azt mondta, baj van, mert a Zsámbéki Nyári Színház nem eléggé magyar. Pedig a Zsámbéki Szombatok többek között éppen arról ismert, hogy a határon túli magyar színházak kisvárdai fesztiválja mellett a hazai közönség elsősorban itt láthatja e színházi műhelyek legjobb produkcióit. Beregszász vagy Sepsiszentgyörgy a kortárs magyar színház legizgalmasabb dolgai közé tartozik.
- Mit válaszolt erre?
- Azt, hogy az előző évad műsorfüzete a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Madách Az ember tragédiája című előadásával kezdődik. Mire ő: Beregszász? Hát az Ukrajna. Én az állástalan pesti művészekre gondolok. (...)
Domonkos Kázmér, a képviselő, akit említettem, idén tavasszal az új polgármesterrel, Fodor Miklóssal együtt szervezett egy megyei MIÉP-rendezvényt a Bocskai Színkör irredenta magyar irodalomból összeállított, nevezetes műsorával. Utána a Zsámbéki Polgár című önkormányzati lapban Domonkos azt írta, végre méltó műalkotások szólaltak meg Zsámbékon."

(A körülmények ellenére. Magyar Narancs, 2001. július 12.)

Előzmény: banyaszbeka (2)