scsabi Creative Commons License 2003.12.01 0 0 1891
grog
1,5 l tea
1 karika citrom
1 szelet narancs
18 dkg cukor
1 dl jóféle rum
1 dl vanítia-likőr
3-4 szem szegfűszeg

A teában fel kell oldani a cukrot, majd a többi összetevővel összeforralni.

krampampuli

Öblös tűzálló tálba gyümölcságyat készítünk a következő összetevőkből:
füge, magozott datolya, mazsola, cukrozott narancshéj, darabokra tört szentjánoskenyér, dióval bélelt aszaltszilva, esetleg cukrozott hazai gyümölcsök.
A tál tetejére rostélyt teszünk, amit megrakunk narancshéjjal megdörzsölt kockacukorral. A kockacukrot megöntözzük fél liter finom rummal (amely vegyíthető kisüsti szilvával, vagy seprőpálinkával). Meggyújtjuk a kockacukorra öntött szeszt, és megvárjuk amíg kiég s a felolvadt cukor a tálba csepeg. Ezután a tálba öntünk két liter fahéjjal, szegfűszeggel és citrommal fűszerezett forralt fehér bort, 1 liter teát, két narancs és két citrom levét. Öt perc állás után megkeverjük, majd forrón puncsos pohárba szűrjük, az aljáról felszedett gyümölcsöt kínáljuk mellé.

(Móra Ferencné és Magyar Elek receptjei)

cs

Előzmény: budaij (1862)