Kedves Báthory Ödönke!
Kérlek, bocsáss meg nekem, hogy rosszul írtam nickedet! Figyelmetlen voltam, és nem szándékos!
A válaszod meghökkentő. Lényegében azt fejtegeted, ahogy én értem (javíts ki, ha nem így van):
1.) Nem csendes lázadó vagy, hanem igenis hatsz a környezetedre. Jól van, ezt elfogadom, ennél jobbat én sem tudok, én is így élek a világban, csendesen, mint a só. Csak a hívők között szólok nyíltan hitemről, kerülök velük viszonyba úgy, mint hívő, a világban inkább csak akkor jön ez szóba, ha kérdeznek.
A példáid is jók, ez szerintem OK.
Azonban most tehát olyan a Hgy szerinted, ha jól értem, mint a világ? Mert gyüliben tán nem így kéne. Pál Péterrel mindenki előtt szállt szembe, és ha valakinek panasza van, ne távolról sóhajtozzon, hanem beszélje meg felebarátjával, ha az nem enged, akkor elöljáróval is, majd az egész gyülivel. Te ezt nem teszed... Ez tehát most a Hgy iránti vallástétel? Hogy nem gyülekezet? (Új kérdés, az egyes.)
2.) További válaszodban arról írsz, meg kéne javulni a gyülinek, valamiféle áldozattal, ha ez lehetséges lenne, te meg is hoznád ezt (javíts ki, ha rosszul értettem).
Ez helytelen. Egyetlen egy gyülekezet sem javult meg komolyabb elhajlás után, és sok év alatt minden jel erre mutat NS-nál is. Jézus nem azt mondta, javítsák meg a farizeusok felekezetét, meg bármely felekezetet. Külön-külön egy-egy emberel is akár kezdett foglalkozni, és állította, ott van Ő, ahol ketten, vagy hárman összejönnek az Ő nevében.
Nem adok neked igazat tehát, hogy egy megromlott szervezetet meg kéne újítani, különösem, mert semmi jel erre nem mutat. Az sem, ha egyesek éheznek, és közben hgysek maradnak. Az nem a Hgy erénye, nem mellette bizonyság. Sault is vezette az ösztöne, amíg farizeus volt, mégis, lihegett a bosszúvágytól, hogy az Igazat üldözze. Sokan sejthetik az igazot, de, ha közösséget vállalnak a szentségtelenekkel, maguk is azok, oda számláltatnak, hiába a fogalmazás, kimagyarázás (hogy miért), megállnak egy szinten, és csak az epekedés, meg a sóhajtozás marad.
A nagy áttörés mindig akkor jött, ha kimentek, így volt NS-ral is, meg a többiekkel. Ha nincs ilyen, a csendes epekedés mit sem használ, egész életed is elszállhat, NS nem fog megváltozni, erre semmi jel nem mutat. Gondolod, élete végén fogja belátni, amit felhalmozott, istentelen, visszaveszi gyermekeitől, és szétosztja, stb.? Lehetetlen, ebből nem tud megtérni!
A lényeg, szerintem a Hgy ó tömlő, amibe új nem kerülhet, mert még van ott érték, rosszabb lenne, ha az egész szét szakadna. Inkább azoknak kéne kiszakadni, akik újra vágynak. Én így látom.
CSerfa