optikus Creative Commons License 2003.11.27 0 0 270
Ha egy gepben van panorama mod az jo de nem letszukseglet.
Altalaban abban segit hogy az elso kockatol zarolja a zoomot,fokuszt,wb-t,megvilagitast(zar+rekesz), hogy a kepek utolag konnyen egyesithetoek legyenek. Van amelyik flag-et is elhelyez a kepsorozatban igy a hozzadott progi viszonylag okosan ralel a darabokra. Ennek a megoldasak a hatranya ha olyan kepre lockolja a beallitasokat amitol elutnek a kovetkezok akkor beeges vagy setetseg (azaz helytelen megvilagitas) lesz az eredmenye (pl. nappal hattal kezdesz de egy fel fordulat utan mar szembe sut, ilyenkor gond az automatizmus).
Szinten segito funkcio mikor a hatso lcd-n megjeleniti az elozo kep szelet hogy konnyebb legyen a kovetkezo illesztese. Ennek egyszerubb verzioja amikor csak segedvonalat ad az illeszteshez.
Aztan ott van meg az olympus fele panoramafunkcios kartya. A kozhidelemmel ellentetben ez a kartya nem tartalmaz semmilyen funkciot csak engedelyezi a gepbe epitett panorama uzemmodot (persze csak amelyikben ilyen van). Cserebe jo draga. Ilyen panorama funkcios kartyava atalakithato a mezei sm-kartya is (neten megvan a hekkeles menete).
Ha belso terben is akarsz panoramazni akkor minel nagyobb latoszogre lesz szukseged, nem baj ha a gephez utolag lehet venni nagylato elotetet.

Ha nincs panorama funkciod (vagy nem akarod hasznalni) akkor sincs gond (sot!). Lenyeg hogy olyan gep kell amin mindent manualisan be lehet allitani (zar+rekesz+wb+mf a minimum). Ezzel mar barmilyen panorama osszehozhato csak ugyesseg, tapasztalat es ido kerdese. Persze panoramazashoz nem art egy jo allvany is (esetleg gondolj majd kesobb erre is mert nem olcso).

Előzmény: hotom (268)