QQ Creative Commons License 2003.11.26 0 0 60
Ujra itt!
Idokozben sokszor eszembe jut a tema de nehez olyan lelkiallapotba kerulni hogy le is tudjam irni ha kilyukadok valamire.
-------------------
szazbolha:
"Mint sokan mások én is a technikai oldal felöl közelítettem a fotózáshoz.
Ezt lehet hibának tekinteni, de én szerintem inkább adottság...
A felszerelésem már "beállt" és ezért nem keresek új tech. útakat."

Arra ertettem, hogy egy cipoben jarhatunk, hogy irtad meg ez elott "ettol fuggetlenul nem jonnek a jo kepek".En is a jo kepek elott vagyok es azert foglalkozok igy a temaval mert ugy gondolom nem a technikatol jonnek a jo kepek. Aki nem keres technikai utakat annak nyilvan mas uton kell keresgelni mint nekem is:o)

".... a dolog sokkal személyesebb ügy, minthogy hasznos válaszokat kapj."

Nem egeszen "hasznos valaszert" indult a topik mert az nincs csak keresgelek aztan vagy talalok vagy nem. Biztos massal is volt mar hogy ha csak beszel a problemarol ugy altalaban, neha beugrik egy lepcsofok a megoldas fele aztan lehet lepdelni feljebb.

"Azt hiszem sok JÓ képet kell megnézni és az is hasznos, ha az egyszeri amatőr olyanokkal beszélget(főleg IRL) akiknek van valamilyen határozott viszonyuk vagy elképzelésük a fotózással kapcsolatban."

Logikus es nekem is ez jutott eszembe eloszor rendeltem is vagy 5 konyvet jol megvalogatva legalabbis raerzesre mert nem ismertem minden szerzot(na meg akcios is volt:o) meg persze olvasom a fotosajtot(london) rendszeresen. Nekem elegem lett mas kepeit nezni mert irtam hogy ha megtelek vizualis sztereotipiakkal akkor az ranyomja a belyeget "alkotoi munkassagomra". Ellenben tapasztalt fotosok velemenyet irasait szivesen olvasom tovabbra is ha nem beallitasrol nezopontrol rekeszrol meg ilyenekrol irnak hanem a szellemukbol lehet szerintem meriteni.
------------------
Nem lehet mindenkinek valaszolni igy inkabb irom ami eszembe jut:o)

Nem mondom hogy keszseg szinten kezelem a technika minden vivmanyat, de igyekszem. Nagyjabol tudom mitol kerul a papirra feny vagy monitorra:o) Tisztaban vagyok azzal mitol jo egy kep, mitol eles mitol aranyos a beallitas meysegelesseb meg a tobbi bigyula. Szerintem az a foto amiket csak szeretnek elkesziteni az nem attol lesz jo hogy ezeknek mindenben megfelel es meg csak nem is alapkovetelmeny. Ezeknek a kovetelmenyeknek akkor kell megfelelni egytol egyig ha fotoskent dolgozom es megrendelo elvarja a tokeletes fotot. A fotosajtoban es rengetek "tanuljunk meg fenykepezni" konyvben hiaba keressuk a "valaszt".

Mar nem tudom ki irta de azt mondta azert kesziti kepek szazait egy temarol hogy lerazza magarol az elkepzeleseinek balasztjat.Valami ilyesmi ha jol emlekszem. Ez erdekes mert egy idoben azon toprengtem hogy a temarol sok kepet vagy csak parat de azt ugy...En egy temarol sok kepet keszitek es valami olyasmiert mint amit fent emlitettem. De gondolom ha kiderul egy jobban sikerult keprol hogy 300-bol van kivalasztva egybol az ugrik be hogy sokbol konnyeb kivalasztani a jot es csokken az ertek.
Mas nagysagokrol meg azt olvasom hogy napokig-hetekig ismerkedik a temaval aztan lo tizet amibol 3 biztos oscart kap:o)
Errol mi a velemenyetek?
--------------
contaxg:
En is ugy valogatom a kepeimet hogy sokszor visszaterek mert ha kiment belolem a kep keszitesekor bennem levo erzelmi szint vagy felejtem az akkoriban tortenteket- amik nemsokkal utanna meg hatassal vannak a kep nezesekor- es meg mindig tud erzelmeket generalni es ha ezt megteszi egy honap mulva akkor azzal a keppel lehet fogalkozni.Gyakorlat teszi a mestert az ido meg a kepet:o)

rgb99:
""Szerinted milyen eszközöket használnának ma a régi helyett...???"
Szerintem a lehetőségeikhez képest a legjobbat."

Szerintem nem. Az eltelt idoben az kristalyosodott ki bennem hogy a JO(nem a technikailag johoz) nincs szukseg szamitogepre meg modern technikara. Kell egy fenykepezo amin lehet az zaridot es a blendet allitani.
Es ez tokeletesen mukodik.Ennyi eleg. Persze belemehetunk objektiv meg miegymas kerdesbe de ez olyan mint a varok a jobb digicamerara kerdes mindig lesz jobb. mindig lesz olyan felvetes amit picivel jobb tobb pontosabb gyorsabb felszerelessel jobban el lehet kesziteni.Megis vannak a Nagyok akik egy leicaval vagy zenittel is tudnak alkotni.
------------
contaxg:
Megneztem a kiallitas ajanlot. Teccetek a kepek es generaltak a gondolatokat a kep utolagos modositasarol(nem tudom azok mennyire vannak de ez a tema jutott eszembe roluk)
Mi a kulonbseg egy PSel felrakni egy efektek vagy efektszurovel megoldani ugyanazt? Konyebb? Gyorsabb? Es akkor mi van? PS egy egy eszkoz a mai fotos kezeben olyan mint egy szuro amit feltekerunk. Nem termeszetfotorol beszelek az mas kategori direkt nem keverem ide. Viszont van annak is muveszete. Nem is tudom miert biraljak egyutt a kettot a palyazatokon.

Megneztem a kerdeses kepet. Mire vagy kivancsi? muveszetnek tartjuk e? Szerintem masolni probal regebben latoot es akkor mely benyomast tett fotot.Nem direkt szerintem tudatalatt. Mint en is sokszor meg sokan sokszor:o)
Most jut eszembe szazbolha kepe a termfoto topikban. Mert nekem az 10-10(fujj:o) lenne. Ket problemam van vele. Ha objektiv akarok lenni, de nem akarok mert ugye muveszetet nem objektivan ertekelunk. Szoval marhara teccik,de nem tudom mennyire hatnak ilyenkor a regi szep idok emlekei a csorba tonal:o) de meg mindig van ket bajom: az egyik hogy a fa nem fuggoleges es para rosszul oszlik el(tul kozeppen van. Na most ez nem kotozkodes nehogy annak vedd. Egy kicsit talan bogaras vagyok. Szerintem ez az a kep amikor a fotos es a pillanat talalkoztak csak nem keszitettel eleg felvetelt.Csak maganvelemeny es tenyleg nagyon tetszik a kep.
ja errol beszelek www.szazbolha.hu/egyeb/csorba1keret.jpg
Es akkor meg idetartozik az is hogy egy kep elsore lehet atlagos. De 1mx1m egy kiallitoteremben pedig utos. Vagy egy keret mint itt fent jol el van talalva. stb.
Nehany szemetemben(kidobott kep:o) egy ket ev mulva latok meg valamit amitol a gondolkodo mappaba rakom:o)
Jo elmelkedest!
Udv. QQ