Utczák terek csapata Creative Commons License 2003.11.19 0 0 281
Ligaelnök lesz a polgármester?
Interjú Toller Lászlóval

Egyszer, Demján Sándor lemondása után már felmerült a pécsi polgármester, Toller László neve. Akkor arról volt szó, hogy az MSZP-s országgyûlési képviselő lesz a labdarúgóliga új elnöke. Aztán Szieben Lászlót választották meg, ám futballkörökben változatlanul tartja magát a feltételezés: a tavaszi közgyûlésen ismét előtérbe kerül Toller László. Maga az érdekelt beszélgetésünk során azt mondta, egyelőre nincs döntési helyzetben.

Nincs elég baja, komolyan gondolta, hogy ligaelnök lesz?
Ezt nem én gondoltam komolyan, inkább mások. Beszélgettem futballügyekben sok mindenkivel, egyelőre nyitott a kérdés.

Nem túl sok, amit vállal? Polgármester, országgyûlési képviselő, bizottsági tag a parlamentben, egyesületi elnök.
Van miről lemondanom, az kétségtelen, hiszen hét országos szervezetnek vagyok az elnöke. Mit mondjak, egyelőre bírom. Aztán, ha valamire majd nem jut időm, akkor azt becsületesen megmondom, megköszönöm a bizalmat és felállok.

Miért akar a fociba is betörni, pláne most, hogy mindenki menekül a magyar labdarúgásból?
A menekülésnek oka van, többek között ezen kellene változtatni. Ha valaki bajban van, bele lehet rúgni, szó nélkül ott lehet hagyni, vagy segíteni is lehet neki, hogy talpra álljon. Én meggondolom, mit teszek, de rugdosni semmiképpen sem fogom a magyar focit. Ha vállalom a feladatot, akkor segítek is.

Az elődje is mindent vállalt, aztán elfogyott az ideje, türelme, energiája.
Igen, Demján Sándor elindított valamit, kár, hogy nem tudta végigvinni.

Ô konkrét koncepcióval látott neki a futballreformnak, önnek van-e valamilyen elképzelése?
Én előbb kérdezek, felmérek, csak aztán döntök. De mások helyett nem tudom kitalálni a futballt. Egyébként is, hiába van elképzelésem, a szereplőkön múlik minden. Egyéni versenyzők ebben a mûfajban nincsenek, ezen bukik meg húsz éve minden kezdeményezés.

A Pécsnek azért csak sikerült az első osztályba kerülnie.
Igen, pedig három emberen kívül nem sokan segítettek.

Hogyan viseli a város, hogy a polgármestere futballőrült?
Én nemcsak a futballt szeretem, hanem az összes sportágat, így például a kosárlabdát is, és amit lehet, támogatok. És persze a városomat is nagyon szeretem. Ha meg szeretem, akkor tudom, hogy mi jó neki. Meg lehet nézni, hány néző van egy-egy meccsen nálunk. Van, akinek ez nem tetszik, támadják a pályaépítést, a villanyvilágítást, ahelyett, hogy segítenének. Nem Tolleré lesz a pálya, hanem minden pécsié, felnőtteké, gyerekeké. Nem én fogok ott futballozni.

Mit gondol, jó az a futballnak, ha a politika beleavatkozik?
Ez nem politika, illetve nem nagypolitika, ez a helyi közösség igényének kielégítése. Sportpolitika. Ahol akarják, ott megy a foci, mert tesznek is érte. Nem lehet senkire ráerőltetni a sportot, se az amatőrt, se a profit. Hiába beszélem ki a lelkemet, s mondom, milyen egészséges a sport, rendeletileg senkit nem lehet kötelezni, hogy sportoljon. Viszont, és ezt jól mondta Demján Sándor, ahol pálya van, ott előbb-utóbb játszani fognak.

Nem érzi úgy, hogy a ligaelnöki felkérés, illetve mondjuk inkább úgy, ötlet, nem személy szerint Toller Lászlónak, hanem az éppen hatalmon lévő párt egyik ismert politikusának szól?
Mondtam már, egyelőre nincs felkérés, csak beszélgetés, tehát döntési helyzet sincs.

De azt csak érzi, hogy nem páratlan szaktudására van szükség a ligában, inkább a maga mögött álló esetleges, vélt vagy valódi lobbierőre.
Nem úgy ismernek, hogy pártpolitikusként csak úgy belerohannék a világba. Mit lehet itt politizálni? Semmit. Viszont mellettem szólhat, hogy egy százhatvanezres várost el tudok irányítani. Ha felkérnének elnöknek, és esetleg vállalnám is, a lépésemet nem tekinteném politikai beavatkozásnak.

A Pécs tiszteletbeli elnökeként, így vagy úgy, de köze van a futballhoz, ha úgy tetszik, a ligához is. Mint egyesületi vezető, mit szól például a lapvásárláshoz?
Nem értem, minek a ligának újság. A lapkiadás nálunk alig valakinek üzlet, most például a Sport Plusz megvásárlásával aligha a liga járna jól. Ugyan nem baj, ha van újságja, de talán futballt kellene csinálnia, és nem lapot.

És a tévécirkusz, a közvetítések botránya?
Belülről nem ismerem az ügyet, de úgy látom, szakítani kell az MTV-vel. Nyílt verseny van, szabad a pálya. Van más országos hálózat is, amelyet érdekelnek a közvetítések, és megfelelő konkurencia lehet.

Amikor nem megy a foci, akkor létszámot emelünk vagy csökkentünk. Ön szerint mennyi az ideális létszám az NB I-ben?
A futballt oda kell visszahelyezni, ahová való. Ha úgy nézem, egyben a legnagyobb tömegsport, az emberek szeretik, s vissza kell nekik adni a játék örömét. Egy hétig a ligáról beszélünk, egy hétig az MLSZ gondjairól, ahelyett hogy örömökről, gólokról, sztárokról vitatkoznánk. Meg az NB I létszámáról. Lehet tíz vagy tizennyolc csapattal is jó bajnokságot rendezni, meg rosszat is. Egyébként úgy látom, a tizenhat csapatos bajnokság bevált, nem tudom, miért kellett szûkíteni. Több település örömét elvettük, Pest meg úgyis letisztul magától is. Látszik, hogy anyagilag hány első osztályú csapatot bír el.

Milyennek látja az MLSZ-t?
Viccesnek. Egy nagy bohózat, amit a szövetség folyamatosan felmutat. Ülnek, nem a lelátón, legalább ott ülnének, hanem az íróasztalnál, és egyfolytában panaszkodnak. Elmondják, mit miért nem lehet. Inkább azt mondanák meg, mit hogyan lehet. Partnernek kellene tekinteniük az önkormányzatokat és a gazdasági környezetet. Baranyában például a városok környékén szerveződnek a bajnokságok, segíteni kellene nekik.

Másutt meg éppen szûnnek meg a kiscsapatok.
Ilyen a sport, születnek és halnak meg csapatok, s éppen ez a szövetségek egyik feladata, hogy ahol lehet, segítő kezet nyújtsanak. Kinek fájnak például a megszûnő pályák? A gyerekeknek, a jövőnek, s milyen jó lenne az MLSZ vagy a liga üzenete: el a kezekkel a pályáktól. Svéd és norvég falvakban jártam, s azt láttam, minden iskola mellett van hokipálya. Ott az a nemzeti sport, nálunk meg állítólag a foci. És ha tényleg az, akkor joggal kérdem: hol tartunk?

A gondokat látja, s ebben nincs egyedül, s ezzel együtt elvállalná a ligaelnökséget?
Mondtam már, nincs döntési helyzet pillanatnyilag. Igaz, azt is mondtam, ha valamit vállalok, azt meg is csinálom.