kiskorúbézoltán Creative Commons License 2003.11.18 0 0 883
T. Hamburger !

Egy szóval nem mondtam , hogy a 105-ös képes pótolni a 155-öst , ebből adódóan nem is gondolom , hogy 105-ös kaliberre célszerű alapozni egy hds. tü-ét . De talán nem véletlenül vannak még rendszerben ilyen kaliberű lg-ek . Az XM-777 tömege - mint megtudtam - 4-4.5 t. viszont ez a tömeg még mindig duplája az M-102/L119-nek . Ha jól tudom új helikoptertipusok beszerzése nem szerepel a tervekben , tehát ha légiszállítású csapatokat kell támogatni max. 2 t. lehet a lg. tömege . A 155-ös természetesen jóval hatásosabb lenne , de csak akkor ha a megfelelő időben a megfelelő helyen van , erre viszont nálunk remény sincs . Alap tü-i feladatra - mint már írtam - szerintem is a 155-ös a jobb megoldás (önjáró,páncélozott kivitelben természetesen) . Egyébként ha komolyan gondolnák a dolgot már kipróbálhatták volna gyakorlatokon , katona , lőtér van , ha jól tudom a D-44-esek (jó , nem 105-ös tarack , de hasonló tömegű és lőtávú) még megvannak (kérdés persze az állapotuk ill. a lr.) . Egy próbát szerintem megért volna , de ők tudják . Jelen pillanatban a "légiszállítható tü-ség" - ha jól tudom - 82mm-es av-kből áll , ennél azért a 105-ös tar. azért jóval komolyabb .

"kezdik ezeket a lövegeket az ultrakönnyű 155-ös (légiszállítható) lövegekkel lecserélni"
Ez az XM-777 lenne ? Ki cseréli le az amikon kívül , és mikor ? Ha erről tudsz valami konkrétat pls ne tartsd vissza magad , mert érdekelne !
Amúgy szinte minden légiszállítható (tü-ségi eszk.) , kérdés , hogy mivel . Pl. az M-198 is légiszállítható (akár helikopterrel is ha az adott helikopter képes külső függesztményként elvinni a lg. kb. 10 t-ját , pl. CH-47;CH-53) .

Előzmény: Hamburger (867)