math2 Creative Commons License 2003.11.18 0 0 507
traf:

""nem kovetkezik belole, hogy tudom, hogy hazudok
De.Tudod hogy hazudhatsz, "

nem. az kovetekzik belole, hogy lehet, hogy tevedek. minden tudomanyos elmelet tevedhet. de tudtommal igazam van, miert ne mondanam igaznak, ami tudtommal az? tevedni meg

"ha kimondod hogy totális az igazad."

a tudomany hatarozottan igaznak mondja, amit tud, objektiv igazsagnak. de nem bizonyos igazsagnak. hogy most a "totalis" jelzot hogy ertetted, azt nem tudom. tehat objektiv igazsag, nem felhazugsag, de nem is bizonyossag.

" Ha valamit a kétség megjelölése nélkül állítasz, akkor a hazugság lehetőségét a határozott kijelentéseddel közvetve letagadod."

minden tudomanyos allitas a bizonyossag nelkul ertendo, de objektivkent (altalaban univerzalis tagado allitaskent). hogy a "ketseg" alatt ezt ertetted-e, nem tudom. mindenesetre nem felhazugsag.

" Ha letagadod közvetve vagy közvetlenül az igazság egy részét akkor részben hazudsz. "
nem tagad le senki semmit. se kozvetve sem kozvetlenul.

"Totálisan igaz emberi kijelentés nem létezik. "

univerzalisan igaz, igazolt, enem bizonyos allitas. ez leetezik. ez tudas. nem feligazsag, nem felhazugsag, hanem tudas. tudtunkkal igazsag. teljes igazsag.

"Ez:
"A tudomány mai állása szerint a vallás lehet hogy hazugság. De mivel nem ismerjük a teljes világmindenséget, ezért nem biztos hogy az."

Nagyon hasonít ehhez:
"Talán szerelmesnek érzem magam,de mégsem úgy mint mikor először voltam, hanem kicsit másképp, de ez nem rosszabb vagy jobb, csak más." "

nem. egeszen mas a ketto. a masodikban homalyosak a fogalmak, es ebbol adodik a bizonytalansag. az elsoben abbol, hogy igazolatlan az allitas. de egyebkent az elsot sem en, sem a tudomany nem allitja. nem azt allitom,h ogy hazugsag, hanem azt, hogy ertelmetlenseg.

"Mindkettő a tudat hasonló "tapogatózásából" ered. A tudat mindenről meg tud fogalmazni valami megfogalmazhatót. Amit egy résztudat fogalmaz meg az természetéből fakadóan részigazság. Ami más tudat szemszögéből nézve lehet részhazugság. "

te osszekevered azt, hogy egy fogalom homalyos, azzal, hogy egy univerzalis tagado allitas csak igazolhato, de nem bizonyithato.

a foglamak homalyossaga elkerulheto. nem jellemzo a tudomanyra.

""ha a tudomany mai allasa, es minden tudasom szerint ez itt elottem egy monitor, akkor bizony mondhatom, hogy egy monitor "
Mondhatom de biztos nem lehetek benne. Pusztán tapasztalati úton érzékelem, meg elmondásból. "
de mndhatom. es ez nem felhazugsag, hanem tudtommal igazsag.

"Istent is így érzékelik az emberek. "
nem. akkor tudomanyos allitas lenne.

""ha nem allit semmit, akkor nem beteg "
Tehát a csendes őrült nem őrült.A tenger fenekén lévő kagylóban az igazgyöngy nem létezik amíg nem tudok róla. Értem. "

azt modntam, hogy ha nem allit semmit. nem azt, hogy ha nem tudok rola.

ha nem tudok rola, akkro leeht orult, csak nem allithatom,h ogy az.

a tenger feneken levo gyongyrol nem alltihatom,h ogy letezik, amig nem tudom, hog yletezik. azutan allithatom, es az igaz.

egy nagyon trivialis maxima: amirol nem tudok, arrol nem allitok!

""nincs olyan, hogy kettojuk halamzan objektiv

Dehogynem. Egymás között felállított igazolási rendszerükkel, egymás számára igazolt állításokat tesznek. "

az meg nem objektiv.

"A tudományos igazolás különben is valahogy így fest:

A tudomány mai állása szerint a vallás lehet hogy hazugság. De mivel nem ismerjük a teljes világmindenséget, ezért nem biztos hogy az. Ezt igazolni tudjuk olyan dolgokkal amik a tudomány mai állása szerint igazak, de mivel nem ismerjük a teljes világegyetemet nem biztos hogy igazak. Ezeket pedig tudjuk igazolni azzal... etc. "

nem.

1) a tudomany nem allitja, hogy a valals hazugsag

2) en sem

3) amit en allitok,h ogy ertelmetlen. ennek igazolasa meg nem igy fest.

4) a tudomanyos igazolasok egyaltalan nem igy festenek. gozod nincs a tudomanyrol, de velemenyt azt mondasz rola.:)

egy globalis megjegyzes: ebben a hozzaszolasban ketszer vitattal olyan allapsontot, amit en nem kepviselek. ("a vallas hazugsag"). erre mar parszor felhivtam a figyelmedet. valami baj van a felfogasoddal?

Előzmény: trafalgar (506)