eftárs Creative Commons License 2003.11.18 0 0 149
"Inog a bizalom

Pilhál György
Azt mondta Kupa Mihály Centrum-vezér a minap, hogy meginoghat az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom, ha a legfőbb ügyész a sokszoros parlamenti leszavazás ellenére sem mond le.
Nem hiszem én azt. Mármint, hogy amiatt inogna meg a köz bizalma az igazságszolgáltatás iránt, mert a kormányoldal a régről bevált mameluk-módszerrel rendre leszavazza a legfőbb ügyész interpellációkra adott válaszát. Hiszem viszont, hogy megerősödik a közvélemény gyanúja: rendületlenül működik a szolgalelkű baloldali szavazógép, csattog a boka, szögletes a hapták. Ahogyan arra annak idején, a választás utáni díszvacsorán rábólintottak…
És azt sem hiszem, hogy Polt Péter meginogna pusztán azért, mert szembe találja magát egy kőkorszaki, arctalan pártfegyelemmel. Nem. Erősebb lesz tőle, mint valaha, hitet merít, még több akarattal gyarapítja magát. Mert alapvetően ilyen az ember.
Hiszem viszont, hogy nyilatkozó Kupa Mihály ezzel a nézettel még mélyebbre ásta magát az eliszaposodott, mocsaras politikában, s a tőle idézett közbizalom éppen az ő irányában kezd el ingadozni. (Ha ugyan össze nem dőlt, amikor a Centrum pártot kiagyalta.)
Még nagyobb lenne a csalódás, ha kiderülne, Kupa pártvezető fenti nyilatkozata nem egyéb, mint része a legfőbb ügyész szisztematikus lejáratásának. Vagyis a hajdani pénzügyminiszter amolyan puzzle-figura ebben az egész Polt-játékban, szerepet visz, feladatot teljesít. Kupa Mihály, a Kádár–Grósz-korszak adóatyja, hibernált (lefagyasztott) káder- pártfeladatot teljesít. Polt Péterbe belerúgni mozgalmi alapvetés mostanában. Ahogyan az infúzióra kötött Népszavácska is tudja, mikor kell belerúgni Kondor Katalinba, hogy illetékes helyen kiutalják az újabb túlélő tápszert… Meg a Szász Károlyra szakosított furkósbot is tudja, mikor kezdődik az akció.
Most Kupáé a mikrofon."