rinpoce Creative Commons License 2003.11.16 0 0 124
Folytatnám az álom jungi értelmezését:

Mi az álom funkcioja?
Az álom leképezi a személység bizonyos létfontosságu föbb tendenciáit, vagy olyan tendenciákat, melyek pillanatnyilag nagyon fontosak. Igy az ember belülröl kiindulva megérti, milyen állapotban van. Soxor az álom éles ellentétben áll a tudat szándékával. Mivel a legtöbb álom értelme nem vág egybe a tudat törekvéseivel hanem sajátos eltéréseket mutat, feltételeznünk kell, hogy a tudattalannak önállo funkcioja van. Az ellentét nem mindig adott. Az álom olykor csupán kis mértékben tér el a tudatos beállitodástol, vagy tendenciáktol, és ilyenkor csak csekély modosulások jelentkeznek, vagy éppenséggel megeggyeznek a tudat tartalmával, és tendenciájával.
Az álom ilyetén viselkedése a kompenzácio. A kompenzácio nem más, mint különbözö tények vagy nézöpontok összehasonlitása, aminek révén kiegyenlitödés, vagy beigazolás jön létre.
Ebben a tekintetben három lehetöség van. HA a tudatnak az életszituácioval kapcsolatos beállitodása egyoldalu, az álom az ellenkezö oldalra áll, ha a tudat a középhez közeli helyzetet foglal el, az álom beéri variánsokkal, ha a tudat helyzete korrekt, az álom kondicionál, és ezzel aláhuzza a tudat tendenciáját, anélkül azonban, hogy közben elveszti sajátos analogiáját. Ebböl köketkezik, hogy az álomértékelés az álomgazda nélkül ki van zárva.
HA az álmok ilyen lényeges kompenzáciot hoznak létre, miért nem érthetök?
El kell fogadnunk, hogy az álom természeti produktum, és a természet nem az ohajunk szerint müködik. A tudattalan nem valami démoni szörny, hanem morális, esztétikai és intelektuális tekintetben közömbös természeti lény, amely csak akkor lesz valoban veszélyes, ha a vele kapcsolatos tudatos beállitodásunk reménytelenül helytelen. Minnél jobban elfojtjuk a tudattalant, annál jobban fokozodik veszélyessége. Abban a pillanatban, amikor a személy elkezdi asszimilálni a tudattalan tartalmait, csökken a veszélyessége.
Ezért az álom elemzésének elsö kérdése: milyen tudatos beállitodást kompenzál az álom? A tudati szituácio ismerete nélkül az álom sohasem értelmezhetö még megközelitö bizonyossággal sem. Az álom a nappali élettöl, és annak jellegétöl teljesen elszakitott , elszigetelt jelenség. Amiért nekünk elszigeteltnek tünik, az szubjektiv illuzio, azt jelenti, nem értjük az álom jelentését.

Meg kell mondjam, azt, hogy az álom az álomgazda tudatos életének ismerete nélkül megfejthetetlen, már alternative leirta egy topikban..