Hamburger Creative Commons License 2003.11.16 0 0 828
Szia Zero!

A felvetesed teljesen jogos, de megis ugy godolom, hogy a 82-es automata aknavetö es a 122-es önjaro tarack között meg egy etiop katona is tud különbseget tenni. A Vasziljok ugyan többet tud, mint egy hagyomanyos aknavetö, de a kezelese talan meg semm annyira bonyoulult, hogy egy etiop katona ne tudna megtanulni. Az egykori haborus felvetelek szerint az SZ-60-osokkal is eleg jol elboldogultak.

Engem leginkabb az a kepmutatas es dilettantizmus zavar, amikor olyanokat hallok, hogy a MH mereteinke csökkentesevel (ami valoban indokolt) parhuzamosan nöni fog a hatekonysaga es ütökepessege. Egy dolog nincs elöttem letisztazva. Mivel szemben? Mert altalanos ertelemben ezt nem latom megvalosithatonak a jelenlegi tervek alapjan. A jelenlegi technikai fejlesztesi terveket latva nem latom biztositottnak a cel elereset. Rosszul latom?

Amit most csinalunk, az nem mas, mint a MH sokat emlegetett kepesseg alapu lehetösegeinek leszükitese egy meglatasom szerint meglehetösen ingatag alapnak szamito biztonsagpolitikai prognozis alapjan.

Ennek alapjan a MH az elkövetkezö talan öt evben a ra harulo feladatokra valoszinüleg valoban jobban megfelelne, de milyen következmenyekkel fog jarni az, ha öt ev mulva az eddigi esemenyekhez hasonloan, relativ gyorsan valtozna a biztonsagpolitikai helyzet? Egy beszükitett kepessegü hadsereg nem lenne alkalmas az akkori uj (hagyomanyos?) kihivasoknak megfelelni es lehetne kezdeni elölröl az atszervezeseket es ujrafegyverzest, hogy az idöközben megszünt szellemi "fegyerzetröl" mar ne is beszeljünk. Szerinted az olcso megoldas lenne?

Abban teljesen igazad van, hogy a gerillak helyeben en is inkabb kis meretü, kezben is mozgathato aknavetöket valasztanek, de a hozzaszolas lenyege nem is az etiop hadseregre iranyult (amely szinter regularis erö!), hanem a MH-ra. Abban is igazat adok neked, hogy olyan terepen, mint Afganisztan, meg a Vasziljok is nehezen mozgathato (bar nem megoldhatatlan!), de a lehetösegeinket ugy kell kialakitani, hogy az ilyen esetekre törtenö felkeszites ne csökkentse azokat a kepessegeinket, amelyre esetleg egy hagyomanyos fegyveres konfliktusban, es akar sikabb tarepen kerülne sor, mert akkor bizony könnyen behozhatatlan hatranyba kerülhetünk olyanokkal szemben, akik erre is felkeszültek.

Szomoruan konstatalnam, ha minket csak gerilla-hadviselesnek megfelelöen keszitenenek fel. Talan megtudnank birkozni a Vasziljok kezelesevel is, amelynek hatasa azert valamivel nagyobb, mint a tervezett 81 mm-es av-e.

Semmi bajom a 60 mm-es aknvetökkel szazad szinten es a spec eröknel, de jobban ereznem magamat, ha tudnam, hogy lehetöseg van ennel komolyabb tüzersegi tamogatast is kapni, amely nem csak par kilometerre elöttem tudja pusztitani az ellent, de akar 30-40km-re is. Engem nagyon zavar, hogy a MH jövöbeni legnagyobb hatasu tüzersegi fegyvere vontatott 105 mm-es tarack lesz. Abbol se tul sok. Eleg szomorunak tartanam, ha a MH-t csakis "specialis" müveletekre akarnak felkesziteni. Annak a követelmenyeitöl meg megsszebb vagyunk, mint gondolnank es nem is csak ilyen feladatok adodhatnak a jövöben. Az utolso iraki haborut sem a spec erök döntöttek el.

A gond valoszinüleg abbol fakad, hogy en alapvetöen a legrosszabb verziora szeretem felkesziteni önmagamat es nem a legjobbra. Szeretem, ha mindig van tartalekom, amit varatlan helyzetben is be tudok vetni. Szeretem, ha olyan eszközeim vannak tartalekban, amelyek nem csak egyfajta feladat vegrahajtasara alkalmasak. Es van meg egy nagy hibam: Csak azzal szeretek szamolni, amit tudom hogy nem mastol kell kernem, mert akkor fennall a veszelye, hogy neki is eppen akkor lesz ra szüksege, mint nekem. Mar pedig a jelek szerint a baratok is szükitik a lehetösegeiket, minek következteben ha ugyanabba a szituacioba kerülünk, akkor bizony ez könnyen elöfordulhat.

Noha manapsag nem divatos törtenelmi peldakat emlegetni (ez a luxus is csak nalunk divik!), azert hagy emlitsem meg, hogy a magyar törtenelem mar eleg sok negativ peldat sorakoztatott fel arra vonatkozoan, hogy mivel jar az, ha arra epitünk, amit a szövetsegeseink igertek nekünk es ha azt varjuk, hogy tölük barmikor megkaphatjuk azt a tamogatast, amivel mi nem rendelkezünk.

Üdv: Hamburger

Ui: Elnezest az ekezetekert, de ezen a gepen nincs lehetöseg a hasznalatukra.

Előzmény: Zero4 (824)