Gustavsson Creative Commons License 2003.11.15 0 0 148
"Persze az olyan embert én sem értem, aki sosem lottózik, majd amikor a nyeremény felmegy 2 milliárd felé, akkor hirtelen 200 ezer Ft-ért vesz szelvényt. De az átlag rendszeres lottózó nem ilyen."

Pedig en epp ilyen vagyok. Csak olyankor lottozok amikor nagy nyeremeny van. Ettol meg nem nagyobbak az eselyeim, de a forintra eso varhato nyeremeny nagyobb.

Megeri-e? Persze, hogy nem. De a nagy nyeremeny atboritja a pszihologiai merlegem abbol a poziciobol, hogy "hosszu tavon a jatekos veszit" arra, hogy "adjak magamnak eselyt a nyeresre, ha veletlenul a sors azt keresi, hogy meggazdagitson".

Persze nem 200 ezer forintot, de az sem teljesen hulyeseg.
A lottonal a kombinalt szamok arai ugy vannak kiszamolva, hogy ha tobb szamot jatszol meg, akkor a valos kombinaciora eso ar csokken. Mas szavakkal, per kombinacio kevesebbet fizetsz.

Nem hinnem, hogy 99% teljesen tisztaba van a nyeresi eselyeivel. Ha fel tudnank fogni az eselyeinket, akkor valoszinuleg nem jatszanank.

Van a teveben egy jatek (nem ugrik be a neve) de egy "rosszindulatu" no vezeti, es sorba kell kiszavazzak egymast a jatekosok. Biztos rajottetek mar, hogy melyik az.
Mit akarok mondani: oda altalaban eleg intelligens es sokat tudo/gyors gondolkodasu emberek jutnak be. Nos, ott is hallok ilyeneket, hogy azert szavazott ki valakit, mert "nem bankolt".
Fingjuk sincs a valoszinusegszamitasrol.
Abban a jatekban is ugy vannak kiszamolva az osszegek, hogy a nagyobb kockazattal nagyobb nyeremeny jar. Amit a legotbb jatekos nem tud, hogy a nyeremeny osszege nem egyenes aranyban novekszik a kockazattal. Amde, itt van nehany rejtett parameter: mennyi a valoszinusege, hogy egy jatekos tudja a valaszt a kerdesre? Ha ez 0.1 lenne, akkor valoban minden jo valasz utan bankolni kellene. De mivel nem minden tizedikre tudjak csak a valaszt hanem inkabb minden masodikra, nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy rajojj: hosszu tavon csak minden harmadik-negyedik helyes valasz utan kellene bankolni.

Na, jol kiokoskodtam magam! Szoval, szerintem nem tudjuk (felfogni) mik az eselyeink - legalabb is a legtobben. De a hetvegi izgalom megeri azt a lottoszelveny arat. :)

Előzmény: bundee (122)