Hamburger Creative Commons License 2003.11.14 0 0 809
www.honvedelem.hu: "Lezuhant egy JAK-52-es

November 13-án, a délelőtti órákban, eddig ismeretlen körülmények között Tiszagyenda határában lezuhant és kigyulladt a Magyar Honvédség Szolnok Vegyes Szállítórepülő-ezred egyik JAK-52-es kiképző repülőgépe. A baleset következtében a két pilóta életét vesztette. A helyszínen tartózkodó tudósítónk jelentése szerint a katasztrófa helyszínére hamarosan kiérkező tűzoltók a tüzet megfékezték, de már nem tudták megmenteni a pilóták életét. A két tapasztalt, megfelelő repülési óraszámmal rendelkező pilóta úgynevezett karbantartó, vagyis készségfenntartó repülésen vett részt. Repülőgépüket - a JAK-52-est - a kilencvenes évek közepén állították rendszerbe a Magyar Honvédségnél kiképzési célokra. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát a Katonai Légügyi Hivatal és az MH Légierő Parancsnokság szakemberei jelenleg is folytatják.

Légi katasztrófa

„Kiképzőrepülés közben lezuhant a honvédség JAK-52-es repülőgépe a Tiszántúlon. Mindkét pilóta a helyszínen meghalt. A baleset okát vizsgálják” - adta hírül a sajtó november 13-án, alig néhány perccel dél után .

15 óra. Tiszagyenda, alig ezer lelket számláló kis falu. A szántóföld fölött keringő Mi-8-as helikoptert már messziről látni, így nincs szükség a falusiak útmutatására. Az utolsó háztól pár száz méterre, sárga színű szalaggal elkerített területen terepszínű roncs. Mindaz, ami a JAk-52-es repülőgépből megmaradt.

Házi-dűlő. Így nevezik a helyiek azt a legelőt, ahol a kiégett és néhol még füstölgő maradványokat tűzoltók, katonák, rendőrök állják körül. Mindenki csendben teszi a dolgát. A lezárt területen kívül hajózóegyenruhába öltözött katonák nézik a földet. Nehéz felfogni, hogy a barát, a bajtárs, nincs többé…

„A délelőtti órákban a Szolnok Vegyes Szállítórepülő-ezred JAK-52-es kiképző repülőgépe kiképzési repülési feladat végrehajtása közben lezuhant. A repülőgép kigyulladt. A helyszínre érkező tűzoltók a tüzet eloltották, de a személyzet életét már nem tudták megmenteni. A Katonai Légügyi Hivatal és a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságának illetékes szervei megkezdték az eset kivizsgálását” - hangzik el a helyszínen a rövid, hivatalos sajtóközlemény. Alig néhány órával a baleset után túl sok mindent még nem lehet tudni. Csak az biztos, hogy mindkét pilóta tapasztalt repülő volt. Karbantartó, azaz készségfenntartó repülésen vettek részt.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese bár nem illetékes, azt elmondja, hogy 11 óra 9 perckor kapták a riasztást. Két karcagi és két kunhegyesi tűzoltóautót irányítottak a helyszínre.

- Az udvaron dolgoztam, amikor hangos búgásra lettem figyelmes. Felnéztem, és egy repülőgépet láttam ereszkedni lefelé. Eltűnt a szemem elől, majd leállt a motor zúgása és egy robbanást hallottam. Azonnal autóba ültem, és a füstölő roncshoz siettem. Sajnos nem tudtam segíteni, a mentőket azonban értesítettem - emlékszik vissza a történtekre a falu utolsó házában lakó Fábián István. A másik szemtanú, Tóth Lajos mindehhez még hozzáteszi, hogy erőlködött a gép motorja. Amikor ő meglátta a repülőt, az nagyon billegett, és olyan volt, mintha megállt volna a levegőben. Elindult Szolnok irányába, majd visszafordult. „Valószínűleg megfelelő helyet keresett a kényszerleszálláshoz” - véli Tóth Lajos.

Este fél nyolc. Hivatalosan bejelentik, hogy a katasztrófában Lanecker József ezredes, a HM HVK Hadműveleti Csoportfőnökség fegyvernemi osztályának helyettes vezetője és Szász Gábor őrnagy, a szolnoki JAK-52-es kiképző repülőszázad kiképzési tisztje vesztette életét. A géptípus kiképzési repüléseit bizonytalan időre leállították. A vizsgálat akár több hónapig is eltarthat."

Hamburger