math2 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 467
traf:

"Hagyományosan a logikus gondolkodás képességét jelenti.De ez sajnos csak egy szelete az intelligenciának.

Howard Gardnernek van egy többszörös intelligencia (MI) elmélete amiben a következő összetevőit különbözteti meg az intelligenciának: 1. logikai 2. téri, 3. verbális, 4. zenei, 5. kinesztetikus, 6. interperszonális 7. intraperszonális,8. természeti,9.egzisztenciális. "

ez stilusaban amolyan platonikus-skolasztikus szedett vetett lista. nem latni, hogy mi volt az elgondolas a felosztasban.

peldaul mi az, hogy "teri?" ha van teri, akkor nincs idobeli? meg ez tenyleg elkulonul-e a logikaitol? aztan a zenei. ha van zenei, akkor van-e festeszeti, irodalmi, sozbraszati? vagy azok miert nincsenek? meg aztan ez tenyleg csak intelligencia kerdese volna? aztan a verbalis nem logikai es interperszonalis-e tulajdonkeppen?

szoval ez olyasmi, mint amikor az allatok birodalmat osztjak fel:

"csuszomaszok, haziallatok, szarazfoli allatok, minden nemu vizi lenyek, szerafok, pegazusok, unikornisaok es szirenek".:)

azert ennel rendszerezettebb felosztasaink vannak. nem ilyen siznten gondolkodunk ma mar. legalabbis magasabb filozofiai szinten.

"Tehát intelligencia címszó alatt semmiképpen csak a logikus gondolkodás képességét kell értenünk. "

jo. te igy erted. en mondtam, hogy kulonfele felfogasok vannak, ertheti valaki szukebbene s bovebben.

"Azt is mondhatjuk hogy az intelligencia a problémamegoldás képessége. "
en ilyesmit szoktam mondnai.. hozzateszem,h ogy altalanos. mert specialisan unintelligens lenyek nagyon jol meg tudnak oldani bizonyos problemakat.

"Nyilván a tájékozottság és a problémamegoldó képesség szorosan összefügg. "
no ugye, es a teri es logikai is egyben.

"Megfigyelhetjük hogy a vallás leginkább az interperszonális intraperszonális és egzisztenciális intelligencia területén fejti ki hatását. "

1) a vallas kozossegi dolog, nana.

2) mi az az egzisztencialis intelligencia?

"Az intraperszonális intelligencia(metakognitivitás) tulajdonképp az összes többi intelligenciával "kapcsolatban" áll."

nem. ld autistak.

" Bizonyos vallások hagyományosan ezen intelligenciára támaszkodva, az "Önismeret" egyre mélyebb rétegeibe vezetik be az embereket, felkínálva számukra az intraperszonális intelligenciahányados növelésének lehetőségét,ami természetesen a többi kvóciens növekedéséhez is vezethet a fentebb említett kapcsolat alapján. "

ilyen szempontbol a vallasok szeritnem messze alulmaradnak ma mar a pszichologiaval szemben.

"(Pl. a jógi nem csinál mást csak önismer és önismer egyre mélyebben. Növeli az intraperszonális intelligenciáját. Ezköztára jelentősen bővül, használhatóvá téve az intuitív és asszociatív intelligenciáját. Ezek létező tulajdonságok, viszont logikusan nehéz vagy lehetetlen "megfejteni" működésüket.Nem betegségek. Értő használat mellet nem "eredménytelenebbek" mint más intelligenciák.) "

ma mar a pszichologia lassan tudja azt, amit a jogi tud, a jogi viszont altalaban nem tudja, amit a pszichologia tud.

"Érdekes még, hogy a hagyományos vélekedés szerint az intelligencia statikus,"
míg a Gardner féle MI nézőpontjából az intelliencia fejleszthető, dinamikus.Ezen intelligencia komponensek egyénenként, egyedi módon keverednek. "

nem hinnem, hogy komoly tudos vagy filozofus azt mondana, hogy az intelligencia nem fejlesztheto.

"Azt jelenti hogy nem feltétlenül köthetjük egy intraperszonális intelligencia esetén annak megnyilvánulási lehetőségeihez annak hányadosát. "

nem latom, hogy ez kovetkezne barmibol is, amit eddig elmondtal.

"Vannak olyan extrém esetek ahol ez az "önismeret" olyan mélyre megy hogy két hasonlóan mély önismerettel rendelkező ember belső módokon kommunikációra képes.(pl ausztrál bennszülöttek) tehát átfolyik egy belső interperszonális intelligenciába.(ez neked már biztos "sok" lesz :)) "

ja. "belso modokon kommunikalnak" homaly.

"Mivel a létezést nemcsak a "3d+t" szintjéről nézhetjük, hanem akár kvantum szintről is, "

meg egy badarsag. a 3d+t lehet kvantalt es folytonos. kvantalt leeht a terido, es mas is. ket tok fuggetlen fogalmat allitottal szembe, mint ellentetek. nem ellentetesek, hanem fuggetlenek.

pelda: kb olyasmit mondtal, hogy egy alamt nezhetunk nem csak a szeritn, hogy piros, hanem, a szerint is hogy edes. a "piros" es az "edes" nem ellentetesek, hanem ket kulonbozo tulajdonsag esetei.

de egyebkent meg a fene se erti, hogy miert emlitetted ezt fel,e s mi koze van az elozoekhez.

"érdekes a kérdés hogy a szerveződési szinteken lefelé haladva megfigyelhetünk-e valamiféle szintfüggő intelligenciát. "

ez mit jelent?

"Érdekes kédés hogy az önismeret folyamata nem arról szól-e, hogy ezen szerveződési szintek intelligenciáját belső úton felfedezve, hozzáépítve a jelenlegi összintelligenciánkhoz, egyre nagyobb és nagyobb halmazon tudjuk értelmezni önmagunkat, mígnem eljutunk valami kiinduló, "minden egy" alapszintre. "

az onismeret fogalma barmilyen fucsa is, azt jelenti,h ogy ismerd emg onmagad,e s nema zt, hogy juss el egy "minden egy" elkepzelesre. a "minden egy" elkepzeles egyebkent is egy tartalmatlan dolog: bizonyos szempontbol sokminden hasonlit sokmindenre, bizonyos szempontbol meg kulonbozik. ezt ilyen vilagosan meg lehet fogalmazni, de olyan hot semmitmondo trivialitas, hogy ez nem "megvilagosodas".

semmi koze az onmegismereshez. vagy csak annyi koze van hozza, mint barmi mashoz.

"Ezzel rengeteg, jelenleg nem értelmezhető képességet meg lehetne magyarázni. Ha valaki önmagát kvantum szinten intelligensé tudná tenni akkor monjuk akár lebeghetne, vagy annihilálódhatna is.
(pl a Tibeti buddhizmusban ez a "megvilágosodottak" egyik halálneméhez igen hasonlít.) "

homaly. mi az, hogy "kvantum siznten intelligensse tenni magad"? mi koze enneka lebegeshez? hogyan annihilalodhatna?

megitn olvastal 2-3 tudomanyos irast, es jol osszezagyvaltad oket. a vilagkeoped nem mas, mint egy gusztustalan turmix.

"A vallás mint már említettem az egzisztenciális, az interperszonális és az intraperszonális intelligenciára alapoz igazán, illetve némelyik képes azt hatékonyan növelni. "

en meg emlitettem, hogy ebben a pszichologia lekorozi a vallast. az egszitencialisrol meg nem is mondtad el, hogy mi.

"Ezek növelésével lehetséges a harmonikusabb együttműködés megteremtése. A környezetmérnökség nem növel semmilyen intelligenciát. Maximum eltakarítja a szemetet. "

ami a szeleslatokoruseg, es az altalanos problemamegoldokepesseg egy magasabb sizntje. es a kornyezettel valo harmonikusabb elet.

"Közös cél az emberi faj túlélése. Túl kell élnünk, jelenleg leginkább önmagunkat. Ez nem tűnik diktatorikus dolognak. "

es ha valakinek ez nem cel, akkor fobe lovod?:)

Előzmény: trafalgar (459)