trafalgar Creative Commons License 2003.11.12 0 0 459
Szia math,

Akkor írok ezt azt az intelligenciáról:

Hagyományosan a logikus gondolkodás képességét jelenti.De ez sajnos csak egy szelete az intelligenciának.

Howard Gardnernek van egy többszörös intelligencia (MI) elmélete amiben a következő összetevőit különbözteti meg az intelligenciának: 1. logikai 2. téri, 3. verbális, 4. zenei, 5. kinesztetikus, 6. interperszonális 7. intraperszonális,8. természeti,9.egzisztenciális.

Tehát intelligencia címszó alatt semmiképpen csak a logikus gondolkodás képességét kell értenünk.

Valahol olvastam olyat is hogy: "Az intelligencia egy adott környezetben való tájékozottság mértéke."

Azt is mondhatjuk hogy az intelligencia a problémamegoldás képessége.

Nyilván a tájékozottság és a problémamegoldó képesség szorosan összefügg.

Megfigyelhetjük hogy a vallás leginkább az interperszonális intraperszonális és egzisztenciális intelligencia területén fejti ki hatását.

Az intraperszonális intelligencia(metakognitivitás) tulajdonképp az összes többi intelligenciával "kapcsolatban" áll. Bizonyos vallások hagyományosan ezen intelligenciára támaszkodva, az "Önismeret" egyre mélyebb rétegeibe vezetik be az embereket, felkínálva számukra az intraperszonális intelligenciahányados növelésének lehetőségét,ami természetesen a többi kvóciens növekedéséhez is vezethet a fentebb említett kapcsolat alapján.

(Pl. a jógi nem csinál mást csak önismer és önismer egyre mélyebben. Növeli az intraperszonális intelligenciáját. Ezköztára jelentősen bővül, használhatóvá téve az intuitív és asszociatív intelligenciáját. Ezek létező tulajdonságok, viszont logikusan nehéz vagy lehetetlen "megfejteni" működésüket.Nem betegségek. Értő használat mellet nem "eredménytelenebbek" mint más intelligenciák.)

Belátható hogy amíg valaki logikus intelligenciája alacsony addig nem értheti a magasabb logikai összefüggéseket.

Belátható hogy amíg valaki intraperszonális intelligenciája alacsony, addig nem értheti a magasabb intraperszonális összefüggéseket.

Ugyanez igaz az összes többi intelligencia területére is.

Érdekes még, hogy a hagyományos vélekedés szerint az intelligencia statikus, míg a Gardner féle MI nézőpontjából az intelliencia fejleszthető, dinamikus.Ezen intelligencia komponensek egyénenként, egyedi módon keverednek.

Kb ennyit az intelligenciáról.

ez mit jelent?

Azt jelenti hogy nem feltétlenül köthetjük egy intraperszonális intelligencia esetén annak megnyilvánulási lehetőségeihez annak hányadosát.

Vannak olyan extrém esetek ahol ez az "önismeret" olyan mélyre megy hogy két hasonlóan mély önismerettel rendelkező ember belső módokon kommunikációra képes.(pl ausztrál bennszülöttek) tehát átfolyik egy belső interperszonális intelligenciába.(ez neked már biztos "sok" lesz :))

Mivel a létezést nemcsak a "3d+t" szintjéről nézhetjük, hanem akár kvantum szintről is, érdekes a kérdés hogy a szerveződési szinteken lefelé haladva megfigyelhetünk-e valamiféle szintfüggő intelligenciát.

Érdekes kédés hogy az önismeret folyamata nem arról szól-e, hogy ezen szerveződési szintek intelligenciáját belső úton felfedezve, hozzáépítve a jelenlegi összintelligenciánkhoz, egyre nagyobb és nagyobb halmazon tudjuk értelmezni önmagunkat, mígnem eljutunk valami kiinduló, "minden egy" alapszintre.

Ezzel rengeteg, jelenleg nem értelmezhető képességet meg lehetne magyarázni. Ha valaki önmagát kvantum szinten intelligensé tudná tenni akkor monjuk akár lebeghetne, vagy annihilálódhatna is.
(pl a Tibeti buddhizmusban ez a "megvilágosodottak" egyik halálneméhez igen hasonlít.)

a kornyezettel egyensulyba hozni az a kornyezetmernokseg szerepe. meg mindenkinek a sajat jozan paraszti esze, meg a pszichologia, emg a szociologia feladata.

A vallás mint már említettem az egzisztenciális, az interperszonális és az intraperszonális intelligenciára alapoz igazán, illetve némelyik képes azt hatékonyan növelni.

Ezek növelésével lehetséges a harmonikusabb együttműködés megteremtése. A környezetmérnökség nem növel semmilyen intelligenciát. Maximum eltakarítja a szemetet.

Közös cél az emberi faj túlélése. Túl kell élnünk, jelenleg leginkább önmagunkat. Ez nem tűnik diktatorikus dolognak.

Üdv,
Traf

Előzmény: math2 (457)