Sgt. Elias Creative Commons License 2003.11.11 0 0 774
Én nemrég olvastam egy könyvet, a címe egyszerűen The Third World War (nem hiszem, hogy magyarul megjelent), 1978-ban írta pár nyugalmazott brit tábornok, közgazdász, diplomata etc, sokkal szárazabb, mint Clancy, de nagyon jó!

Amit Clancy a németroszági hadműveletekről ír, az nagyjából fedi a valóságot, bár a könyv számol a vegyi harcanyagok bevetésével is, legalábbis a NORTHAG szektorban.

Itt nincs semmi különleges esemény, egyszerűen a lengyel helyzet instabilitása (+más közép-európai lázongások) vezetnek el addig, hogy a szovjet vezetés a háborúban látja a kiutat.

A tényleges harc Jugoszláviában kezdődik, amikor az oroszok megpróbálják őket beterelni az "egy akolba."

Kitér a világ más részein zajló műveletekre is, Afrika, Közel-Kelet pl. (persze az iráni forradalommal még nem számol, így ez a része kicsit félresikerült.)

A végén oda-vissza egy-egy atomcsapás, de aztán a szovjet tagköztársaságok észbekapnak, hogy az ő bőrükre megy a játék (Minszket lövik szét, válaszul a Birmingham-et ért figyelmeztető csapásért, miután a hagyományos offenzíva kimerült), és felbomlik SzU illetve birodalma, európai egység, Amerika izalacionista lesz és a Távol-Keletben látja a riválisát, stb.

Szerintem egész jól megjósolta, mi fog történni, csak háború nélkül. Ami kicsit zavaró benne, az az, hogy állandóan kiszólásokkal próbálja meggyőzni a brit politikát, hogy költsön többet--ami mondjuk a 70-es évek végét nézve, talán nem is volt alaptalan.

Szóval mindenkinek csak ajánlom a könyvet, ha meg tudja szerezni.

Előzmény: Sumo (767)