vasjanko Creative Commons License 2003.11.09 0 0 1
Na, ez még ehhez az Univerzumhoz tartozik. Beírom, aztán hagyom, mert egyedül azért én sem szeretek játszani!

* * * * *

MATRIX: REDUCTION
SZEREPLŐK ÉS SZIMBÓLUMOK

Eroz
Latin férfi, hímringyó Merovingi bárjában.
A zero szó anagrammája
erosz: testi szerelem, két test vonzalma. Egyéválásuk a KÉJ.

Phília
Érző program
phília: baráti szerelem, két lélek vonzalma. Egyéválásuk a BOLDOGSÁG.

Agapé
A Cél, mely Erozt hajtja
agapé: isteni szerelem. Két szellem vonzalma. Egyéválásuk az ÜDVÖSSÉG.

Traman
Trainman ikertestvére, ugyancsak a Merovingit szolgáló tudat. Körforgalmat épített a Mátrixban, lehetővé téve a mesterséges programok és az emberi lelkek reinkarnációját.
A mantra szó anagrammája.

Mao C
Eroz tanítója, a Tai Chi Chuan mestere
A név kiejtve hasonlít az angol mouse szóra, mely egy számítógépes eszköz neve is egyben.
Mao Ce-tung: Vezetője és első számú elméleti kidolgozója a kínai kommunista forradalom(!)nak, nevéhez kapcsolódik a Hosszú Menetelés.

*

gape
angol, jelentése ásítás, szájtátás, tátongás

libikóka
mérleghinta, a kétkarú emelő elvén működő gyermekjáték, egyensúlyi helyzetbe akkor kerül, ha alátámasztásától azonos távolságra, azonos tömegű tárgyak helyezkednek el karjain.

számegyenes
jellemzően horizontálisan megjelenő matematikai számsor, középpontjában a zérussal, mely a negatív és pozitív tartományt választja el egymástól

0
zéró, nulla, semmi, levegő, űr
lehet még origo, kezdőpont, indulópont, számegyenes vagy koordinátarendszer középpontja

00
toalett, mosdó, wc jele

Tai Chi Chuan (a szinopszisban szörnyű elírás történt)
A kungfu közel háromszáz stílusa közül az egyik, kínai karakterét úgy lehetne fordítani, mint a "legfőbb alapvető erő". A Tai Chi kifejezés szoros kapcsolatban áll a jin-jang elmélettel. Ez a világ dinamikus kettősségét fejezi ki (nő-férfi, aktív-passzív, sötét-világos, erős-gyenge stb.), mely jelen van minden dologban. A Chuan szó szerint öklöt jelent, itt úgy értelmezhetjük, mint a jin-jang, a legfőbb egység elérésének eszköze vagy útja.

Reduction
redukálás, leszállítás, csökkentés

* * * * *

MATRIX: REDUCTION
MAGYARÁZATOK ÉS FILOZÓFIAI MÉLYSÉGEK

Libikókázó archetípusok
Nő és férfi játszmája. A hintás szekvencia a film egyik kulcsfontosságú jelenete. Gyönyörű jelkép: noha a Férfi felemelkedését látjuk, észre kell venni, hogy igazából mennyire kiszolgáltatott helyzetben van. A Nő irányít. Ő az, aki stabilan ül, és a földtől elrugaszkodva bármelyik pillanatban kizökkentheti partnerét nyugalmi helyzetéből. Nem lehet nem észrevenni az áthallást a libidó és a libikóka szavak között sem. Különösebb magyarázatra nincs is szükség, valóban arról van szó, igazából ki jut el a csúcsra!

Erosz-phília-agapé
Végül is nem különböző dolgok, hanem ugyanannak a valaminek -a Szeretetnek- a különböző szintjei. A film cselekményével párhuzamosan a testiség rabságába esett főhös lelki fejlődésének lehetünk tanúi, mely során a bujaságtól eljut a univerzális egységtudatig.
(Bővebb filozófiai háttér itt - http://www.sztaki.hu/~smarton/vegtelen/szeretetmed.htm - olvasható, melyet ismeretterjesztés céllal említek és itt kérek elnézést, hogy egyáltalán ilyen öncélú ökörködésre használom, de hátha valakinek éppen így hívom fel a figyelmét, hogy lámcsak... :)))

Hogyan lesz végül Egyensúly?
Észre kell venni a szinopszisban rejlő fortélyos csavart: a Való Világgal való interaktív kapcsolat nagyszerű, katartikus befejezést ígér, mely végül eladhatóvá teszi az egyébként lapos történetet. Így beindul a produkciós mechanizmus, a film gyártásra kerül, ezzel pedig a Mátrix újrakezdődik (hiszen legutóbb a vége következett). A főszereplője maga Eroz lesz, aki így tényleg a cselekmény középpontjába kerül... ergo, a Mérleghinta egyensúlyba billen!

Valóban Egyensúly-e a vége?
A lényeg az Orákulum utolsó mondatán van: „Viszont így egyikünk lába sem éri a Földet”. Bizony, a rendszer bármikor labilissá válhat… elég egy piciny, fészkelődő mozdulat, vagy ha csak pár dekát is felszed az Orákulum (márpedig a túlzott süti és cukorfogyasztás miatt ez símán megtörténhet) oda az Egyensúly. És ez itt a lényeg! Ilyen befejezéssel a film folytatásért kiált!

A semmi mondanivalója
A rendhagyó végkifejlet során tehát Eroz egyesül a gapéval, mely nem más, mint az unatkozó Néző maga. Mit jelent ez?
Semmit!
Pontosan.
A Nagy Nullát jelenti. Míg Eroz/Phília a Való Világban allegorikus fogalommá, Agapévé változik, addig kódjai kitöltik a Nézőt (is), és űrt hagynak benne. Vagyis a nagy semmit, a Zérót, a Nullát! És pontosan ettől lesz képes azonosulni a filmmel… mert utóbb majd meglátja benne saját magát, ráadásul az egész cselekmény középpontjában.

Így lesz fantasztikusan kerek az egész, pontosan olyan, mint a 0!

:)))))

Előzmény: vasjanko (0)