M.S.B. Creative Commons License 2003.11.06 0 0 702
Az alapmű, amit unguided másolt be, arról szólt, hogyan kell elfoglalni egy várost úgy, hogy minimális áldozatok legyenek. Mivel arról szól, hogy el kell foglalni egy várost (és utána csak a mikéntjét tárgyalja), így én is erre reagáltam. Tehát el kell foglalni. Ezért nem értem igazán, miért hozzák itt többen fel a légifölényt, mint ami mindent megold. Fontos eleme a győzelemnek, nem vitatom. Megpróbáltam megvilágítani, szerintem miért nehéz kivívni egy ellenséges város felett, valamint azt is, hogy a légifölény birtoklása miért nem jelent automatikus győzelmet. Szép, ha csak mi repülünk és senki más, de semmilyen repülőgép, helikopter nem foglal el egy házat, csatornarendszert. Oda be kell menni, ennek a mikéntjére voltak/vannak észrevételeim.

Ha egy olyan nagy gép, mint az AC-130, egy irányba köröz, akkor millió vakfoltja van, amit nem lát, a kiszámítható mozgása miatt olyan, mint egy ülő kacsa. Nem vitatom, töméntelen infracsapdája van, de semmi sem 100%. Nyilván nem akkor célszerű rá elengedni valamit, amikor az összes nagy tűzerejű fegyvere felém néz. Hogy felérne egy támogató századdal? Egy problémát látok ebben. A támogató század több géppel repül, sokkal könnyebben támadnak egyszerre több célpontot szimultán, és egyúttal osztják meg ezzel az ellenfél légvédelmi tüzét. Abban sem vagyok biztos egyébként, hogy egy több helyen lángoló városban könnyű megtalálni valakit infrával.

Harckocsit mozgásképtelenné lehet tenni úgy is, ha a lánctalpa sérül meg. Nem hiszek az ilyesfajta legendákban, hogy az M1-est csak hátulról lehet mozgásképtelenné tenni. Ha történetesen egy tetőről lőnek rá egy rakétát, annak a jóval vékonyabb tetőpáncélzattal kell megküzdenie, és nem a frontpáncéllal. Lehet támadni a futóművet is, csatornafedeleknél elhelyezett robbanóanyaggal, vagy egyszerűen egy jól irányzott RPG-vel. Ha pedig gyalogsági kíséret van, akkor a gyalogsági szállító harcjárművek szinte kínálják magukat (vékonyabb páncélzat, nagyobb veszteségeket lehet okozni, ha éppen tele van katonákkal, stb.). Igen, lehet kopogtatni 120mm-es harckocsilöveggel is a gyanúsnak vélt házak ajtaján. Ugyanakkor fenntartom, amit a booby trapről írtam, nevezetesen, hogy nem a védekező fél az, akinek minden házat ellenőriznie kell, hogy nincs e benne rossz szándékú valaki. Nem művészet telepakolni egy házat robbanóanyaggal, a felső szintről rálőni egy sorozatot a közeledőkre, és aztán elpucolni a hátsó ajtón. Ők pedig gondolkodhatnak, bemennek-e, hagyják-e a hátukban az épületet, ahonnan rájuk lőttek. Természetesen fel is robbanthatják jó messziről, beterítve mindent romokkal, fedezékeket gyártva ellenfelüknek, ezzel saját dolgukat nehezítve. Kívülről megmászni egy házat kötelekkel, egy ellenséges városban nekem öngyilkosságnak tűnik.

Az éjjellátó. Nem láttam még messziről se. De hogy csak az amerikai hadseregnek lenne??? Jópár hozzászólással korábban emlegették a mi határőrségünk cuccait. Ha pedig nekünk van, akárkinek lehet egy jó darab.

Az aknavető, mint meredek röppályájú fegyver szintén kínálja magát városi alkalmazásra. Egy szűk utcából, belső udvarból sütik el, amire épp nem lát rá tökéletesen fentről senki, nehéz lehet bemérni, honnan is engedték el az aknát. Természetesen itt sem kell megvárni, míg a támadók számára nyilvánvaló lesz az aknavető helye, lehet vele mozogni máshová.

Előzmény: savaz (679)