Hamburger Creative Commons License 2003.11.06 0 0 694
Szervusztok!

Ha pontosan elolvassátok a hozzászólásomat, akkor talán ki fog derülni, hogy nem azt mondtam, hogy a Molotov-koktél semmire se jó, de igazán manapság valóban csak a vakításra, illetve, ha elfelejtik légmentesen zárni a réseket, akkor bizony be is csoroghat érzékeny helyekre. 56-ban az én ismereteim szerint is még csak 54-esek voltak itt.

A TU-2 valóban nem TU-4!

Az is bizonyára ismert, hogy a Corvin közben és a Killián-laktanyában elhelyezett magyar erők között enyhén szólva nem volt "felhőtlen" a kapcsolat. A korabeli fotókat vizsgálva a Corvin közben volt még néhány nehezebb eszköz is. Most nincsenek előttem a képek, de egy légvédelmi gépágyú és egy 122-es tarack is rémlik. Ez különösebben nem oszt, vagy szoroz a teljesítményükön!

A légierő mindenhatóságáról csak annyit, hogy meg kellelen vizsgálni a koszovói válság során mutatott teljesítményt is, ahol a preciziós fegyverrendszerek meglehetősen sok "kollaterális" sérülést okoztak, mert egyszerűen nem mehettek olyan alacsonyra, ahonnan valóban precízen alkalmazhatták volna a fegyvereiket. Féltek a csöves és passzív légvédelemtől.

Noha való igaz, hogy hőképes felderítő eszközökkel szinte minden lövést fel lehet deríteni, ennek ellenére vannak még problémák a tökéletes működésben. Gyakran még a felhős égbolt is akadályt jelenthet a "szuper" fegyvereke alkalmazásában. A hőképek, TV- és lézervezérlésű fegyverek ellen elég biztató eredménnyel lehet alkalmazni ún. fémes ködöket, amelyek persze szintén nem mindenhol elterjedtek.

Az éppen említett mogadishu-i eset is mutatja, hogy annak is van határa, hogy a korszerű technika mekkora számbeli fölényt képes kompenzálni. Ha csak a puszta számokat nézzük, akkor amerikai sikernek vehetjük a dolgot, de ha azt nézzük, hogy elérték-e a céljukat, akkor?

Az oroszok éjjellátó-kapacitását közel sem becsülném le. Személyi éjjellátókat még a 90-es évek elején is lehetett kapni egyes magyar "zsibiken". Valószínűleg közel sem olyan mértékben rendelkeznek ilyenekkel, mint az amik, de biztosak lehetünk benne, hogy a legkorszerűbb eszközeiket már ellátták ilyen eszközökkel is.

Üdv: Hamburger