M.S.B. Creative Commons License 2003.11.05 0 0 666
Elmondom, mi a bajom a 130-assal. Az, hogy szállító gépnek lett tervezve. Lehet szépíteni, lehet rá millió tonna fegyvert pakolni attól még nehéz marad, és sérülékeny. Manőverezni... hát, igen kevéssé tud. Megvédeni magát egy összehangolt támadással szemben még kevésbé. A város nem sivatag Afganisztánban. Átszabdalt terep, és ember legyen, aki megmondja, melyik háztető melyik kéménye mögül lőttek. Vagy ablakból. Továbbra is tartom, hogy a Predator lassú, és még Hellfire rakétával sem jelent egy városban komoly veszélyt, egyszerűen azért, mert a Hellfire sem városi harcra készült, és nem gyalogság ellen.

A nehézgéppuska részemről csak egy példa volt. Egy 23mm-es gépágyú sem nagy darab. Nem beszélve hőkereső rakétákról, annak nem kell radar, amit az amcsik kilőhetnének, akár vállról is indítható. Nehézfegyverzet alatt én nem harckocsikra gondoltam. Minek? Semmi szükség rá. Viszont a cikkíró brilliáns gondolatához, hogy tetőre letegyen bárkit is, sajna le kell jönni a szállítóhelikoptereknek a háztetők magasságába. Az már lőtáv, kézifegyvereknek is. Mert ugye, arról beszélünk, hogy várost elfoglalni, és nem egy kilométerre keringeni felette. Az jó, ha éjszaka nem lehet támadni őket (bár, mint korábban rámutattam, tévesnek tartom azt az elképzelést, hogy csak az amerikai egységeknek lenne éjjellátójuk). Bizony, be kell menni nappal is a város fölé, ha biztosítani kell a saját egységeket, és az már kevésbé lehet sétagalopp. Ahhoz, hogy kínos perceik legyenek, nem kell se radar, se ellenséges vadászgép.

Ha a parancsnok beküldi a harckocsik mellé a gyalogságot is biztosításnak, akkor itt a vége, fusson el véle. Mert ez daráló lesz onnantól, a gyalogság már nem "kemény" célpont. Szép, hogy a Közel-Keleten bementek a városba anno, de szerintem fontos, mi van az ellen kezében? Könnyű kézifegyverekkel szemben lehet harckocsival parádézni, megfelelően elszánt, és felszerelt gyalogsággal szemben nem. Ha a harckocsikat biztosítani szeretné gyalogsággal, onnantól jön az, amit a tetőre letett emberekkel akart elkerülni - fedezékül szolgáló házakba telepített booby trap-ek, mesterlövészek, egyéb meglepetések.

Személy szerint kétlem, hogy az USAF légifölényt tudna élvezni a Tienanmen tér felett. :) Főleg, ha megnézem, a Balkánon a NATO légicsapások idején meddig terjedt a "bátorságuk". Éjjel jöttek, éjjel mentek, nem mentek alacsonyra. Ez lenne egy teljes légifölény? Szerintem nem. Ha még hozzáveszem, hogy az említett esetben relatíve közel voltak a támaszpontok is (Olaszország), akkor még inkább kétséges a szememben az eredmény.

Előzmény: savaz (665)