math2 Creative Commons License 2003.10.28 0 0 332
trafalgar:

1. sejtettem,h ogy ez az erveles menete. amikor azt mondtam, hogy a "szeretet nem logikus, akkor a szeretet tartalmara, a viselkedesere vonatkozott. a szeretet egy nem logikai alapu cselekves, mint olyan. de ettol meg a szeretet leetzese, tulajdonsagai, jellemzoi megragadhatoak logikusan, es az illogikussagaban azert valamennyire eltezo szabalyszerusegei is. a pszichologia tudomany, es foglalkozik a szeretettel. tehat a szeretet valosag, a valosag egy olyan resze, ami mint emberi viselekdes nem logikan alapul. de mint a valosag barmely resze logikusan megragadhato, megismerheto.

2. "Akkor van olyan része a vallásnak ami nem betegség?"

van olyan, ami megfontolando, csak atfogalmazando. en vallasos szovegeket szoktam olvasni. foleg keleti tanokat. ezekbol megfontolando reszeket leforditok pszichologiai nyelvre, es akkent akar el is fogadhatom. a valalsos nyelvezeten nem, mert annak amegfogalamzasa felrevezeto.

"Lehet úgy valaki vallásos hogy elkerülje az általad betegségnek titulált részeket? (mik is azok?)"

nem. a vallasnak nem elegseges feltetele az, amit a vallasban nem tartok betegnek. eleve helytelennek tartom azt, ahogy meg a megfontolhato dolgokat is rosszul foglamazzak meg.

tehat a szeretertrol is vagy empirikus formaban kell beszelni, vagy nem allitani rola dolgokat. ugy, mint ahogy a pszichologia o esetben teszi. (a muveszet nem allito formaban, mas stilusban beszlehet rola akarhogy is).

3 "De.Buddha és az őt követők belső és külső tapasztalatain alapul a buddhizmus. Jézus és az őt követők belső és külső tapasztalataiból alapul a kereszténység. Az más dolog hogy 2000 év múltán akkora szimbólumzavar van a világban, hogy sokszor alapvető dolgok vannak félreértelmezve, elcsúszva. "

Buddha es Jezus is egy mar meglevo vallasos kulturaban nott fel, erre nagymertekben epit.

4. "Nem baj, a hit általam vélt igazi természetéhez van. Ezért beszélek erről. A hit szerintem a tudás szó egy másik értelme. Olyan hitnek amit nem tudsz elhinni, nincs értelme. Elhinni meg csak azt tudod igazán amiről közel "tudás" szinten meggyőződtél. "

nem. el tudsz hinni olyat, amirol egyaltalan nem gyozodtel meg, de szeretned. Pal irja: "a hit a nem latott dolgok valosaga". a hit kifejezetten az, amirol nem gyozodtel meg.

"Érzékeken keresztül felfogott relativisztikus világban az hogy tudok járni, az hit hérdése."

nem. nem hit kerdese, hacsak nem a "tudok vizen jarni" terminus maga is valtozo jelentesu.

termeszetesen egy valtozo jelentesu allitasnak nincs abszolut igazsagerteke, hiszen a jelentese is valtozik.

de egy rogzitett jelenteshez mindig legfeljebb egy igazsagertek parosul.

Előzmény: trafalgar (331)