baltasar Creative Commons License 2003.10.26 0 0 59
Elég lehangoló végigolvasni ezt a topicot. A szokásos topichangulat érzelmektől fűtve, meg persze maga a téma sem olyan felemelő. Csak néhány gondolatot írnék le, egyik fél oldalára sem kívánok állni a vitában, mert nem látom értelmét így ezen vitázni.

-Nézzétek meg az egyetemi ponthatárokat, hogy hova züllesztik le ezt a szakmát. Nem szabadna.

-Sem anyagi, sem társadalmi megbecsülés nem övezi az orvosokat. Kérdés: Hogy lehet így nap mint nap dolgozni, élni.

-Vannak iszonyatos pénzeket szakító orvosok, és vannak olyan szakterületek, ahol nagy a paraszolvencia. Vannak olyan területek, ahol szinte nincs, nem lehetséges a hálapénz. Ebből az következik, hogy az orvostársadalmon belül is nagy lehet a feszültség.

-Tfh. valaki nagyon lelkiismeretesen választ pályát, és orvosnak megy. Mennyi idő kell ahhoz, hogy kiábránduljon belőle? Nézzétek meg a közkórházak állapotát, egy kezdő orvos fizetését, az egészségügyben uralkodó káoszt, a rengeteg ügyeletet, pocskondiázást, belső ellentéteket. Ugyanekkora erővel bármilyen egyetemet elvégezhet. Vagy ami még kézenfekvőbb elmegy egy gyógyszergyárhoz orvoslátogatónak. Mobil, szolgálati kocsi, az orvosi fizetés többszöröse illeti meg. Mindezért nem kell ügyelnie, a hétvégéi is szabadok. Valóban minek is gyógyítson, mennyivel nehezebb is az.

-Egy orvos gyógyít. Hasznos tagja a társadalomnak (persze idealista szemléletet veszek), mindezt közalkalmazotti bérért teszi. Persze senkinek nem kell bálnamercivel járnia, de azért, hogy valaki orvos legyen, sokat kellett tanulnia, ha még lelkiismerete is van, meg kellene becsülni. A hálapénz elfogadása kényszer, lelkiismereti csúszda.

-Az államnak a legkényelmesebb a hálapénz. A betegeknek kellemetlen, az orvosnak ha már elég vastag a bőr a képén (ami idővel kialakul), már nem olyan zavaró, de szerintem általában egy "normális" orvosnak is kényelmetlen. Mindenki szépen befizeti a tb-jét, aztán meg fizet az orvosnak is, mintha nem fizetett volna járulékot. Az állam meg biztosítja a közalkalmazotti bért, ami a bányászbéka segge alatt van.

-Egy idióta tv-nél akár közszolgálatinál is, egy tehetségtelen bemondónő, fecsegőgép jobban fizetett, mint egy orvos. Kicsit furcsa. Nem csoda, hogy az emberek frusztráltak nem?

-Érdemes elmenni egy vidéki kórházba, és ott körülnézni. Komolyan mondom, hogy némelyik úgy néz ki, mint egy lerobbant oroszlaktanya. Te aki olvasod ezt a topicot, vajon milyen munkahelyen dolgozol? Milyen a környezeted, és az hogyan hat a közérzetedre? Na nézz körül egy kórházban!

-Nem hiszem, hogy túlzok, ha azt mondom, hogy igaza lehet tothn-nek, aki előttem szólt hozzá valamikor, hogy lassacskán nem lesz aki gyógyítson. Lehet, hogy 10 éven belül ez megtörténhet.

-Van némi információm arról a kórházról, ami itt ezen a településen van, ahol lakom. Kevés az orvos, ápolószemélyzet, akik vannak túlterheltek, az állapotok balkániak.

-Voltam kórházban, még egyetemista koromban. Mivel akkor nem voltam megeresztve nagyon lével, van némi tapasztalatom, hogy bizony voltak ott olyan páciensek, akik hamarabb kerültek "sorra". Persze tudom, hogy a vastag borítékok miatt.

-Ugyanakkor vannak jó tapasztalataim is, igenis vannak, lelkiismeretes, becsületes orvosok, ápolók. Vajon nem ők leszenk, akik legelőször kiégnek az egészből? Nem is beszélve arról, hogy hülyének nézik őket.

-Ha jól tudom, akkor október 10-én orvostüntetés volt Pesten. Részben az egészségügy állapotainak rendezéséért. Szüntesse meg a paraszolvenciát az, akinek hatásköre ez. Ne hunyjanak szemet felette. Szerintetek történni fog valami? Megmondom: nem. Ez egy darázsfészek. A haza első emberei között nincs egy karakán, jellemes ember, töketlenek mind. Persze politika=mocsok, és erről nem is írok többet.

-Még egy dolog eszembe jutott. Kissé tartok attól, hogy az unió arra jó lesz, hogy sok ember, pl. orvosok munkát vállaljanak kint. Ez kis hazánknak megint egy jó befektetés. Itthon kiképzik, forintmilliókat költenek rá, aztán hadd menjen, gyógyítson ott, ahol a képzése nem került semmibe. Okos dolog. Amerika ugyanezt csinálja, úgy hívják, hogy agyelszívás. Tök röhej az egész, de mit lehet tenni?